Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Opět by se mohly zvedat hladiny Malše nebo Blanice, Lužnice stoupá pomaleji

Na jihu Čech by se mohly opět lehce zvedat hladiny Malše nebo Blanice. Na Šumavě a v Novohradských horách totiž opět intenzivně prší. Hladina Lužnice proti předpokladu nestoupá tak rychle. Ve Veselí nad Lužnicí se proto možná lidé nebudou muset evakuovat.

„Dostali jsme informaci o vývoji srážek. Nejvíce jich bude na Šumavě a v Novohradských horách, což znamená, že situace se může na některých tocích ještě zhoršovat. Na Malši a Černé velmi pravděpodobně přijde další vlna, kdy se hladina zvýší, ale neměla by nastoupat do úrovně jako před dvěma dny," uvedl po zasedání krajského krizového štábu jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Na Malši bude jiná situace v její spodní části pod římovskou přehradou. V Českých Budějovicích nebo v Roudném, kudy řeka protéká, by se hladina zvyšovat neměla, což způsobí regulace odtoku římovské nádrže. „Na Volyňce, Blanici a Otavě bude po srážkách na Šumavě hladina stoupat. Někde se dostane opět na třetí stupeň povodňové aktivity. Zvedne si Malše a Černá, kam steče voda z Novohradských hor. Ale hladiny by neměly být výš než v sobotu nebo v neděli," řekl hydrolog českobudějovického meteorologického ústavu Tomáš Vlasák.

Druhý povodňový den: Hasiči evakuovali 24 osob, komplikace začaly na Lužnici a Nežárce

Nedělní povodňová situace se od té sobotní výrazně lišila. Srážky na jhu Čech začaly ustávat a situace na Malši se díky protipovodňovým opatřením na nádrži Římov stabilizovala. Vcelku pozitivně se oproti předpokladům vyvíjela i situace na nádrži...

Na jihu Čech prší od čtvrtka, srážky by měly ustat v úterý. Zvýšení Blanice ovlivní i situaci pod husineckou přehradou, která od nedělního rána přetéká bezpečnostním přelivem. „Přítok do nádrže bude narůstat. Dostane se přibližně na 50 krychlových metrů za vteřinu, což se promítne v přelivu. Znamená to, že pod přehradou v Husinci, Strunkovicích nad Blanicí nebo v Bavorově se hladina kolem půlnoci opět zvýší," uvedl Kuba. Vlasák dodal, že voda v husinecká přehradě už se sice nedá nijak regulovat, ale zvýšení Blanice pod nádrží by nemělo být tak výrazné jako v noci na neděli. Tehdy se řeka dostala ze svého koryta.

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí se zatím evakuovat nemusí, hrozba však stále trvá

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí se zatím evakuovat ráno nemusí. Stále ale hrozí růst hladiny na úroveň 50leté vody v odpoledních hodinách, podle předpovědního modelu by měla řeka Nežárka ve městě kulmitovat zhruba v 17:00, řekl dnes ráno to řekl...

„Příznivě se změnila situace na Lužnici. Zatímco v neděli to vypadalo na padesátiletou vodu, nyní to odhadujeme na desetiletou vodu. Ovlivnil to velký rozliv řeky do krajiny," uvedl Vlasák. Horní část Lužnice teče neobydlenými místy. Řeka se tak při povodních může rozlít do luk a polí. První větší město na Lužnici je Veselí nad Lužnicí, kde je soutok s Nežárkou. „Očekáváme, jak se tam řeky budou chovat. Zdá se, že řeky plní pomaleji, což je zpráva do Veselí nad Lužnicí, že riziko pro město se snižuje. I když ho ještě nemůžeme považovat za nulové," uvedl Kuba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Filip Matoušek

Štítky záplavy, správa, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opět by se mohly zvedat hladiny Malše nebo Blanice, Lužnice stoupá pomaleji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.