Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Na jihu Čech se přes noc zvýšily hladiny řek, Veselí nad Lužnicí se asi vyhne evakuaci

Pondělní vytrvalý déšť zvýšil na jihu Čech přes noc hladiny řek na mnoha místech. Nejvyšší povodňový stupeň dosáhly toky na téměř třech desítkách stanic, vyplývá z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu. Třetí, nejvyšší povodňový stupeň dnes v 5:30 překonala Vltava v Českých Budějovicích, kde řeka od pondělního večera stoupla o více než půl metru.

Zvýšení způsobily pondělní deště v Novohradských horách, po nichž voda stekla do Malše, která se v Českých Budějovicích vlévá do Vltavy. Stoupnutí hladiny způsobily i srážky na Šumavě, které skončily ve Vltavě a jejich přítocích. Hladiny řek se v noci na dnešek zvýšily i na Blanici, Malši, Vltavě, Lužnici nebo Nežárce.

Vltava v Českých Budějovicích se na třetí povodňový stupeň dostala před šestou ráno. Její hladina dosáhla před půl devátou ráno 430 centimetrů, průtok je 512 metrů krychlových. Malše v Roudném se pohybuje na 390 centimetrech. 

Ve Veselí nad Lužnicí se podle starosty dnes lidé nebudou muset evakuovat

Ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku se dnes lidé nebudou muset evakuovat. Voda v řece se stále drží s dostatečnou rezervou pod protipovodňovou bariérou. ČTK to řekl dnes ráno starosta města Vít Rada (BEZPP, za Jihočechy 2012).

„Situace se zatím vyvíjí příznivě. Nyní se voda drží 80 centimetrů až metr pod hranicí protipovodňové bariéry. O dalším postupu se rozhodneme podle vývoje a stavu vody, rozhodující bude, kdy se k nám dostane voda z Rožmberku. Ale to se bavíme o době v řádech několika hodin a uvidíme, o kolik ještě hladina řeky stoupne," uvedl Rada.

V místě, kde by se řeka mohla dostat z koryta, město postavilo mobilní protipovodňové bariéry. Jejich výška však může odolat maximálně padesátileté vodě. Zatím stále není jisté, jak vysoko hladina řeky, do níž se navíc ve městě vlévá Nežárka, dostane.

Rybník Rožmberk, kterým Lužnice protéká, zadržuje několik milionů krychlových metrů vody. Pokud se voda dostane přes bezpečnostní přeliv, bude podle hydrologů trvat pět až šest hodin, než doteče k Veselí nad Lužnicí. Kromě toho se z velké části rozleje do okolních luk a polí. "Lužnice je pomalá řeka, neteče příliš rychle a ten rozliv ještě odtok zpomalí," řekl hydrolog českobudějovického meteorologického ústavu Tomáš Vlasák.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky povodně, čhmú, počasí, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech se přes noc zvýšily hladiny řek, Veselí nad Lužnicí se asi vyhne evakuaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.