Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Dlouhé deště a nedostatek hmyzu ohrožují vlaštovky a jiřičky. Lidí je do záchranných stanic nosí po desítkách

Chladné a deštivé počasí posledních dnů se mimo jiné negativně podepsalo také na populaci jiřiček a vlaštovek. Městská policie Písek o víkendu převezla několik desítek těchto ptáků do Záchranné stanice živočichů Makov, kde jim byla poskytnuta odborná pomoc. Mnoho občanů města pak upozorňuje na nálezy uhynulých nebo zesláblých ptáků v různých částech města. Podle odborníků je tento smutný jev způsoben kombinací trvalých srážek, prudkého ochlazení a nedostatku ptačí potravy.

„Na tento smutný jev nás od minulého týdne upozorňuje řada občanů města. Je způsoben kombinací několika faktorů, jako jsou trvalé srážky, výrazné ochlazení nad střední Evropou a s tím spojený nedostatek hmyzu, kterým se tito ptáci živí. Tento problém se netýká jen Písku a okolí,“ uvedl David Schwedt z odboru životního prostředí.

„Je to opravdu mazec, jen včera jsme jich přijali asi 70, dnes dopoledne více než 80, mnohdy je v krabicích už více mrtvých. A od nálezců slyším, že další desítky mrtvých leží na chodnících. Nikdo takovou situaci nepamatuje, úhyny v přírodě půjdou do minimálně velkých desítek tisíc, příroda si s tím ale poradí,“ sdělili Libor Šejna ze záchranné stanice Makov.


Nikdo takovou situaci nepamatuje, úhyny v přírodě půjdou do minimálně velkých desítek tisíc.

Jiřičky a vlaštovky v současné době trpí zejména nedostatkem potravy, což vede k jejich oslabení. Proto je důležité, aby jim lidé umožnili najít úkryt a poskytli jim klid. „Velmi důležité je v tomto pro hmyzožravce těžkém období klid a teplo, tedy zejména pokud se jiřičky a vlaštovky zalétnou ukrýt do stodol, garáží, nebytových prostor, průjezdů, nebo zůstávají na parapetech domů. Pokud je to možné, měli by je lidé nechat úplně v klidu a nevyhánět je,“ vysvětluje Šejna.

Ptáci, kteří jsou již natolik oslabení, že spadli na zem, mají stále šanci na záchranu, pokud je s nimi správně zacházeno. Není proto vhodné brát tyto ptáky domů a pokoušet se je krmit svépomocí. Ptáci totiž zpravidla nebudou schopni přijmout nabízenou potravu. Je proto třeba zajistit pro ně odbornou ornitologickou péči.

V záchranné stanici dostanou ptáci potřebnou péči a speciální výživu, která jim umožní se zotavit. Většinu zachráněných jedinců se díky tomu podaří vypustit zpět do přírody během několika dnů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením města Písek

Štítky Písek, Jihočeský kraj, jiřičky vlaštovky, ptáci, povodně, počasí, zvířata záchrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouhé deště a nedostatek hmyzu ohrožují vlaštovky a jiřičky. Lidí je do záchranných stanic nosí po desítkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.