Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeská univerzita vychovává klimatické ambasadory. Už deset let jí k tomu slouží arktická výzkumná stanice na Špicberkách

PR článek

Extrémní deště posledních dnů, letní horka, zimy bez sněhu, chování kůrovce v českých lesích – to vše souvisí s klimatickými změnami, které v těch nejvhodnějších podmínkách zkoumají vědci na arktické výzkumné stanici Jihočeské univerzity na Špicberkách. Arktida se otepluje čtyřikrát rychleji, než je světový průměr. 3000 kilometrů od ČR se odehrává klíčový výzkum, jehož výsledky mají celosvětový význam.

Na polární stanici se ročně vystřídá až 100 českých i zahraničních výzkumníků. Místo už víc než 10 let nabízí vědcům jedinečné podmínky pro studium klimatických změn a arktického ekosystému.

Rektor JU Pavel Kozák se přímo na Špicberkách setkal s ministrem pro vědu, výzkum a inovace Markem Ženíškem. Shodli se na klíčové roli české výzkumné stanice, která už poskytla zázemí téměř 600 českých a zahraničních vědců. A vzhledem k naléhavosti tématu oteplování, které se prolíná do většiny vědeckých oborů, je úloha výzkumu na polární stanici Jihočeské univerzity na Svalbardu zásadní i do budoucna.

O univerzitě:
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích je moderní vzdělávací institucí a centrem vědy a výzkumu na jihu Čech. Na 8 fakultách studuje 9 000 studentů ve více než 200 oborech bakalářských, magisterských a doktorských programů. V roce 2024 se Jihočeská univerzita stala nejlepší českou univerzitou v Leidenském žebříčku podle vědeckého dopadu. Každý rok míří na Jihočeskou univerzitu vysoký počet zahraničních studentů napříč všemi fakultami.

Stěžejní roli hrají pak podle rektora poznatky, které vědci přenášejí i do dalších oblastí vědy a stávají se tak tzv. klimatickými ambasadory. „Význam naší polární stanice na Svalbardu vidím ve třech důležitých oblastech. Tou první je samozřejmě poskytování zázemí našim vědcům. Oni zde mají možnost získávat skutečně originální poznatky, které jinde získat nemohou. Jako druhou oblast vidím, že naše infrastruktura poskytuje zázemí odborníkům z celého světa. Tou nejdůležitější oblastní je ale pro mě výchova mladých vědců a odborníků. Ti každoročně naši výzkumnou stanici navštěvují, mají možnost se zde vzdělávat a já jim říkám klimatičtí ambasadoři. Oni berou to poselství z polárních oblastí, kde se ty klimatické změny dějí mnohem rychleji než u nás, a budou schopni posuzovat klimatické změny i v našich oblastech v širším kontextu,“ dodává rektor JU Pavel Kozák.

Do práce vědců v extrémních podmínkách nahlédl i ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek, který podpořil spolupráci mezi českou a norskou stranou i do budoucna. „Jsem vděčný za možnost navštívit Českou výzkumnou stanici na Špicberkách provozovanou Jihočeskou univerzitou. Čeští výzkumníci na této stanici mají viditelný zápal pro věc a já jsem rád, že stanice slouží nejen jim, ale také mezinárodní komunitě vědců. Měl jsem možnost nejen navštívit samotnou stanici, ale viděl jsem také loď, kterou zde vědci používají při výzkumu. Není pochyb, že právě tento výzkum v oblastech arktické biologie, geologie a dalších vědách hraje dnes velkou roli také vzhledem ke klimatické změně a jejímu zkoumání, a Česko je u toho,“ komentoval význam stanice ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek.

Konkrétním krokem k rozšíření spolupráce je podpis Memoranda o porozumění mezi Jihočeskou univerzitou a Norskou arktickou univerzitou v Tromsø. Tato dohoda by měla otevřít cestu k výměně studentů a dalšímu rozšíření partnerství na poli arktického výzkumu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Pavel Kozák, rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita vychovává klimatické ambasadory. Už deset let jí k tomu slouží arktická výzkumná stanice na Špicberkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.