Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

V Putimi povodně vytopily také místní zoo, evakuovat se muselo téměř 250 zvířat

Putim na Písecku patří při povodních tradičně mezi jednu z nejvíce zasažených obcí. Výjimkou nebyly ani ty současné. V obci bylo třeba evakuovat kolem deseti nemovitostí a pod vodou skončila i místní zoo. Narychlo přemístěná zvířata našla dočasné útočiště u rodiny a přátel majitelů.

„V areálu zoo jsme měli minimálně půl metru vody, u domu bylo okolo třiceti centimetrů a voda natekla i do sklepů a dílny. Teď už to naštěstí začíná klesat, je to tak o šest centimetrů méně. Není to moc, ale lepší se to,“ popsala současnou situaci provozovatelka zoo Jana Kozáková.

V areálu zoo bylo až půl metru vody.

Zoo Zvířátka Putim je domovem pro okolo 300 zvířat. Kvůli povodním se musely z areálu evakuovat zhruba tři čtvrtiny. „Postupně, jak se voda zvedala, jsme přesouvali ta zvířata, která už byla blízko hranice vody. Jako první jsme přesouvali ovečky, kozičky a klokany. Spoustu zvířat jsme museli také chránit před samotným deštěm, který by jim mohl v kombinaci s chladným počasím uškodit,“ přiblížila Kozáková.

Ohrožená zvířata našla dočasné útočiště například u majitelčina zetě či přátel. Zoo nyní sbírá velkou podporu od všech svých příznivců na sociálních sítích. „Nyní ještě nedokážeme odhadnout škody, čekáme, až voda opadne. Už teď se nám ale ozývá spousta lidí, kteří nám nabízejí pomoc, jak finanční, tak osobní, při opravování škod,“ těší Kozákovou.

V putimské zoo návštěvníci otrávili samici klokana. Krmili ji i navzdory přísnému zákazu

Opravdu smutné chvíle nyní zažívají v putimské zoo Zvířátka Putim. Nezodpovědní návštěvníci tam svým bezohledným jednáním zahubili mladou samici klokana. Zvíře uhynulo poté, co ho návštěvníci i přes přísný zákaz nakrmili.

Zvířátka Putim založili zhruba před 13 lety manželé Kozákovi. Vedla je k tomu především jejich záliba v chovu zvířat a původně nezamýšleli statek otevřít pro veřejnost. Na tento nápad je přivedli až přátelé, kterým se projekt velice zamlouval. Před několika lety však Kozáková o svého manžela přišla a od té doby se o zoo stará sama.

„Celou současnou situaci se snažím brát pozitivně. Podporuje mě spousta lidí a věřím, že se nám podaří rychle všechno opravit a areál opět otevřít pro veřejnost. Pokud se bude podobná situace opakovat, určitě na ni budeme lépe připraveni,“ říká Kozáková.

Na podporu zoo vznikla i dobročinná sbírka a lidé mohou přispívat přímo na účet: 6582587389/0800.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Kozáková

Štítky zoo, Putin, Zvířátka Putin, zvířata, evakuace, sbírka, povodně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Putimi povodně vytopily také místní zoo, evakuovat se muselo téměř 250 zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.