Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Lidé by neměli v oblastech postižených povodní pomáhat na vlastní pěst. Domluvte se s koordinátory, žádají kraje i Charita Česká republika

Spoušť, kterou napáchaly rozvodněné řeky v některých krajích, vyvolala velkou vlnu solidarity. Lidé se na sociálních sítích nabízejí pomoc, pořádají materiální i finanční sbírky a chtějí se do postižených oblastí sami vydat pomáhat. Podle vedení Olomouckého a Moravskoslezského kraje i Charity Česká republika by se dobrovolníci měli nejdříve registrovat a domluvit až poté něco podniknout. Akce na vlastní pěst by mohly být nebezpečné.

Olomoucký a Moravskoslezský kraj patří mezi nejvíc zasažené a lidé místním zcela logicky chtějí pomoci. Mnoho z nich má rodinné příslušníky i v Praze a právě ti na Facebooku organizují pomoc. Vybírají peníze i materiální pomoc a do oblastí jezdí. Nabízejí se i lidé, kteří si balí nářadí a chtějí do odjet pomáhat. 

Od toho ale vedení krajů i Charita Česká republika odrazuje. 

„Nejlepší pomoc je finanční pomoc, protože peníze se dají využít na nákup toho, co je zrovna potřeba. Potravin, úklidových prostředků, ale později, po standardním podrobném místním šetření, také k pomoci nejvíce ohroženým rodinám. Neziskové organizace, kam patří i ta naše, mají se zvládáním následků živelních pohrom letité zkušenosti a pracují systematicky v souladu s ostatními organizacemi a složkami IZS a mají potřebné kontakty v daném místě,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny mluvčí Charity Česká republika Jan Oulík.

Zdůraznil, že nabídky dobrovolné pomoci je vhodné předem domluvit s místním koordinačním štábem. Podobné je to u materiální pomoci. „Různé živelné a partyzánské akce totiž mohou způsobit spíše více zmatku než užitku,“ upozornil Oulík.

Charita České republiky vyhlásila sbírku na pomoc obětem povodní, přispívat můžete již nyní

Charita Česká republika vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obětem povodní a je připravena poskytnout okamžitou humanitární pomoc. Ta by měla zahrnovat jak materiální a dobrovolnickou pomoc, tak tu psychosociální v podobě krizových intervencí. Pro...

Jak sdělila redakci Pražské Drbny mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová, pomoc je vítána. Lidé se ale mají hlásit přes formulář, který úřad zřídil. Pomoc už podle ní nabídlo asi pět set lidí. 

Moravskoslezskému kraji nabízejí pomoc jednotlivci i firmy. Firmy se mohou ozvat na email firmapomaha@msk.cz, jednotlivci zase přes formulář. Tam vyplní jakou nabízí pomoc, kdy a ve kterém městě. 

„Zároveň prosíme o trpělivost, dobrovolnickou činnost je potřeba dobře rozplánovat a koordinovat tak, aby byla efektivní a nevznikaly zmatky. Jakmile bude možné nabídky pomoci smysluplně využít, ozveme se. Může to být i za několik dnů, děkujeme za pochopení a trpělivost,“ uzavřel hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO).

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky povodně, bezpečnost, pomoc, dobrovolníci, Charita Česká republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé by neměli v oblastech postižených povodní pomáhat na vlastní pěst. Domluvte se s koordinátory, žádají kraje i Charita Česká republika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.