Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Výstava na náměstí mapuje 30 let novodobé městské energetiky

PR článek

Až do 4. října si mohou lidé na náměstí Přemysla Otakara II. prohlédnout výstavu s názvem 30 let novodobé městské energetiky. Dvanáct venkovních panelů mapuje zlomovou epochu ekologizace uhelné teplárny v Českých Budějovicích.

Teplárnu České Budějovice už třicet let vlastní město České Budějovice. Její historie je ale mnohem delší. Akciová společnost Teplárna České Budějovice byla založena v roce 1994 vyčleněním z Jihočeské energetiky (JČE). Město bylo akcionářem nejprve z 80ti procent, v roce 2017 se pak stalo akcionářem stoprocentním.  Tomu ale předcházelo odkoupení akcií od drobných vlastníků.

A právě toto období mapuje nová výstava, kterou mohou lidé vidět na náměstí Přemysla Otakara II., a to až do 4. října.

Dvanáct venkovních panelů mapuje zlomovou epochu, ve které se uhelná teplárna významně ekologizovala. Připomíná nejvýznamnější momenty v dějinách novodobé budějovické energetiky, od modernizačních a ekologických investic, komplikovaných akcionářských vztahů mezi lety 2011 až 2015, přes rozvojové strategie a moderní trendy spojené s cirkulární ekonomikou i komunitní energetikou se sdílením energií z obnovitelných zdrojů. I zde je totiž role teplárny nezastupitelná a pro život ve městě významná.

České Budějovice se díky modernizaci zbaví závislosti na uhlí, které bude zcela nahrazeno bezemisními a obnovitelnými zdroji. V loňském roce byly zahájeny dodávky tepla z Temelína, aktuálně se dokončuje kotel na biomasu a následovat bude realizace zařízení na energetické využívání odpadů ZEVO Vráto.

„Žijeme v přelomové době. Naše práce spojená se zajištěním komfortních dodávek energií ovlivní budoucnost dalších generací. A také proto se snažíme o hledání různých synergií a minimalizaci vlivu této činnosti na životní prostředí, České Budějovice se svojí teplárnou jsou v tom bezesporu lídry. Za to patří dík vedení města, našim předchůdcům i současným kolegům a samozřejmě také zákazníkům,“ řekl Václav Král, předseda představenstva teplárny, který během vernisáže na náměstí poděkoval také všem zákazníkům.

Výstavu spolu s Václavem Králem zahájila primátorka města Dagmar Škodová Parmová. „Jsem ráda, že na těch panelech je to pro občany města velmi hezky zobrazeno. Že se prostřednictvím výstavy mohou sžít s tím, kam až českobudějovická teplárna za 30 let dospěla,“ řekla.

Výstava se na začátku října přesune z náměstí na Lannovu třídu, kde bude k vidění až do konce roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky teplárna, Teplárna České Budějovice, výstava, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava na náměstí mapuje 30 let novodobé městské energetiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.