Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Masné krámy se vám vryjí pod kůži. Jejich kouzlo láká hosty už 70 let

PR článek

Masné krámy, legendární budějcká restaurace, slaví významné jubileum. 1. října to bude přesně 70 let od doby, kdy podnik otevřel své brány prvním hostům. Od té doby jich jimi prošlo nespočetné množství. Pro některé z nich se Masné krámy staly bez nadsázky druhým domovem. A genius loci tohoto místa láká návštěvníky z celého světa. Protože jak říká zdejší vedoucí a manažer gastra Budějovického Budvaru Tomáš Olejník, Masné krámy jsou prostě srdcovka.

Masné krámy budou první říjnový týden oslavovat přesně 70 let od svého založení. Na co se mohou v rámci slavnostního týdne lidé těšit?
Přímo v restauraci se celý týden budou hrát divadelní scénky z historie Masných krámů. Jejich prostřednictvím chceme návštěvníky provést bohatou historií místa a přiblížit jim jeho zajímavý vývoj. Scénky jsou průřezem všech zásadních událostí, které pomohly zformovat Masné krámy tak, jak je známe dnes.

Kdy se budou scénky odehrávat a jak se na ně mohou lidé přijít podívat?
Jednotlivá představení se budou hrát každý večer vždy ve dvou turnusech, a to v 19 a 21 hodin. Všem zájemcům doporučujeme neotálet a udělat si předem rezervaci na telefonním čísle 387 201 301, nebo v rezervačním systému na našem webu www.masne-kramy.cz. Inscenace odehrají profesionální herci, zapojí se také náš personál či samo obecenstvo. Scénky budou interaktivní a zábavné, takže je určitě na co se těšit.

Co dalšího pro návštěvníky chystáte?
Během slavnostního týdne budeme krom hraných scének připravovat také různé gastronomické pochoutky a čepovat se bude slavnostní várka piva z Budějovického Budvaru, kterou pomohli uvařit naši štamgasti. A v sobotu 5. října se mezi 8. – 12. hodinou část restaurace promění v masný trh, kde si budou moci lidé zakoupit a ochutnat masné výrobky od lokálních řezníků.

Proč právě masný trh?
Chceme touto cestou lidem přiblížit původní účel Masných krámů. Vrátíme se na chvíli do dob, kdy budova fungovala jako tržnice pro místní řezníky, kteří zde prodávali své maso a masné výrobky.

Masné krámy jsou legendárním podnikem, který je vyhledávaným cílem nejen mezi Budějčáky, ale i turisty z celého světa. V čem podle vás spočívá jejich kouzlo?
Je to nepochybně kombinace více věcí. Lidé k nám chodí a jezdí z velkých dálek především za jedinečnou atmosférou, skvělým pivem a dobrou českou kuchyní. Když tuhle kombinaci věcí prožijete navíc ve společnosti svých přátel či rodiny, je to neopakovatelný zážitek, který se vám vryje pod kůži. A budete ho chtít zopakovat.

Zmiňujete pivo, které je v Masných odnepaměti spojeno s Budějovickým Budvarem. Co u vás na čepu teď nejvíc frčí?
Přesně tak, od otevření restaurace, tedy od roku 1954, je podnik pevně spjat s pivem z Budějovického Budvaru. Na čepu máme stabilně několik druhů piv z portfolia národního pivovaru. Velmi oblíbený je mezi hosty například kroužkovaný ležák Budweiser Budvar Original nebo Budvar 33. Turisté také často vyhledávají tmavý ležák. Jeden kohout ve výčepu máme stabilně připravený na různé speciály, které Budvar pravidelně vaří ve spolupráci s českými minipivovary. K dispozici je samozřejmě také nealko. Výběr je u nás opravdu široký, a to lidé oceňují.

A jaká jídla jsou u vás oblíbená?
Lidé zde chtějí především kvalitní českou kuchyni, která má u nás bohatou tradici. Opravdovými evergreeny, které vyhledávají hosté napříč všemi národnostmi a věkovými skupinami, jsou hlavně klasiky jako svíčková, guláš nebo kachna.

Do Masných, jak se ve zkratce restauraci mezi Budějčáky říká, chodí také velký počet stálých hostů, štamgastů. Máte přehled, kolik jich asi je?
Štamgasti jsou neodmyslitelnou součástí Masných krámů. Pravidelně jich k nám chodí něco mezi 200 až 250. Někteří jednou, dvakrát týdně, jiní skoro každý den. Jsou pro nás velmi důležití a nesmírně si vážíme jejich dlouhodobé náklonnosti.

Štamgasti se dokonce přímo v Budějovickém Budvaru podíleli na vaření slavnostní várky piva, která se bude čepovat právě v týdnu oslav.
Ano, chtěli jsme je aktivně vtáhnout do oslav 70. výročí jejich oblíbeného podniku jako takové poděkování za jejich věrnost. Pozvali jsme je do našeho pivovaru, kde se podíleli na založení várky tohoto slavnostního piva.

Přiblížil byste, jak to probíhalo?
Jedno červnové odpoledne jsme se všichni sešli v restauraci a společně jsme dvěma plnými autobusy vyrazili do Budějovického Budvaru. Byl na nás nepochybně velmi zajímavý pohled, protože mnozí štamgasti dorazili v historických kostýmech. Byli mezi námi kati, mniši, princové, princezny i děvečky a sedláci. Naše kroky vedly rovnou na varnu, kde měl každý člen výpravy možnost vhodit do mladinové pánve (jedné z varných nádob) hrst chmele. Byla to velmi povedená akce a nezapomenutelný zážitek.

Na co se mohou návštěvníci krom slavnostního týdne těšit v dalších týdnech a měsících?
Po celý rok se snažíme každý měsíc chystat různé gastro akce. V dohledné době nás čekají například zvěřinové dny, svatomartinské posvícení či tradiční zabíjačka nebo dny slovenské kuchyně.

Kde mohou lidé získat informace o těchto akcích?
Veškeré důležité zprávy a aktuální informace o všech událostech najdou na našich sociálních sítích a webových stránkách. Stačí nás pravidelně sledovat třeba na Facebooku nebo Instagramu a nic vám určitě neunikne.

Během září jste si přímo na náměstí PO II. pro veřejnost přichystali také výstavu shrnující bohatou historii Masných krámů. Máte na expozici už nějaké ohlasy?
Výstavu jsme připravovali společně s historikem Ivo Hajnem a máme na ni velmi pozitivní reakce třeba i z řad štamgastů, které jsme do expozice také zahrnuli. Mnoho z nich nám říkalo, že některé informace pro ně byly nové a někteří se dokonce sami poznávali na dobových fotografiích. Taková věc musí člověka naplňovat hrdostí. Myslím, že se to povedlo.

Co vlastně vy a Masné krámy?
Do Masných krámů jsem nastoupil v roce 2007, příští rok tady oslavím plnoletost (smích). Přišel jsem po 12 letech strávených v zahraničí v době, kdy se restaurace po několikaleté odmlce, způsobené ničivou povodní v roce 2002, znovu otevřela. Zájem veřejnosti o nově zrekonstruované prostory podniku byl už tehdy obrovský. Rád na tu dobu vzpomínám a dodnes jsem vděčný za příležitost, kterou jsem tehdy dostal. Bude to asi znít jako klišé, ale Masné krámy jsou pro mě opravdu srdeční záležitostí.

Kolik lidí v restauraci dnes zaměstnáváte?
Máme 25 stálých zaměstnanců. Kvalitně obsloužit velké množství hostů, kteří k nám denně zavítají, není jen tak. Naštěstí máme super tým, na který se mohu spolehnout.

A co byste popřál Masným krámům do dalších let?
Vidím, jak se obor gastronomie v průběhu let proměňuje. Přichází do něj různé generace lidí a každá s sebou přinese něco nového. Není jednoduché udržet se na té správné trajektorii. Masným krámům bych proto ze srdce přál, aby stále sloužily tomu, k čemu byly stvořeny – k setkávání s lidmi, které máme rádi nebo jsou nám blízcí, a to ve společnosti skvělého piva a dobrého jídla.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Budějovický Budvar, Masné krámy, rozhovor, Tomáš Olejník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masné krámy se vám vryjí pod kůži. Jejich kouzlo láká hosty už 70 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.