Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Počet obyvatel na jihu Čech za letošní první pololetí klesl o 1533

Počet obyvatel na jihu Čech za letošní první pololetí klesl o 1533. V kraji tak k 30. červnu žilo 652 972 lidí. Více lidí zemřelo, než se narodilo, a také se více lidí vystěhovalo, než přistěhovalo. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

Snížení počtu obyvatel způsobil pokles ukrajinské diaspory v regionu. Ukrajincům, kteří od roku 2022 prchali před válkou, v republice skončila dočasná ochrana, a proto se řada z nich v posledních měsících vrátila do své země. Tento pohyb registrovali statistici především v prvním letošním čtvrtletí. Ve druhém čtvrtletí se počet obyvatel na jihu Čech zvýšil o 740.

Na jihu Čech se za prvních šest měsíců roku narodilo 2559 dětí, což je o 111 méně než ve stejném období loni. Přibližně polovina novorozenců byla v nesezdaných párech. V kraji pak v prvním pololetí zemřelo 3340 lidí, což je o 72 méně než v loňském prvním pololetí. Do kraje se za prvních šest měsíců přistěhovalo 5722 lidí a naopak 6474 se z něj odstěhovalo.

Nejvíce lidí žije dlouhodobě na Českobudějovicku. Ale i tam počet obyvatel za první pololetí nepatrně klesl. Na jihu Čech uzavřelo sňatek 1122 párů. Naopak 653 párů se rozvedlo. Jedná se přibližně o stejná čísla jako před rokem.

Počet obyvatel České republiky v letošním prvním pololetí klesl o 21 500 na na 10,88 milionu lidí. Z větší části k tomu přispěla převaha zemřelých nad nově narozenými. Záporný výsledek vykázala rovněž zahraniční migrace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, demografie, 1.pololetí, ČSÚ, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel na jihu Čech za letošní první pololetí klesl o 1533  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.