Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Znalecká kancelář – jih: Technologie zásadně zefektivnily proces oceňování

PR článek

Znalecká kancelář – jih poskytuje svým klientům přesné a nezávislé oceňování aktiv i komplexní poradenství, včetně ocenění pro vypořádání společného jmění manželů, dědických řízení, fúzí či akvizic podniků. O oceňování jako takovém i jeho proměnách vlivem stále se rozšiřující digitalizace jsme si povídali s Ing. Tomášem Krulickým, MBA, PhD., odborníkem na oceňování nemovitostí a podniků.

Věnujete se zejména oceňování podniků a nemovitostí. Co je hlavní náplní vaší práce a jací klienti nejčastěji využívají vaše služby?
Přesně tak. S kolegy se zabýváme oceňováním a znalectvím v ekonomické oblasti. Mezi nejčastější předměty oceňování pak patří nemovitosti a obchodní podíly, majetek firem a podobně. Kromě jiného ale klientům pomůžeme i s vypořádáním společného jmění manželů nebo dědictvím. Portfolio námi zpracovávaných znaleckých posudků je tedy poměrně široké. Co se týče našich klientů, obrací se na nás nejen fyzické osoby, ale také firmy, města nebo orgány veřejné moci.

Mezi nejčastější předměty oceňování pak patří nemovitosti a obchodní podíly, majetek firem a podobně.

Jak se na vás mohou obrátit lidé, kteří by potřebovali vyřešit zmíněné vypořádání dědictví či společného jmění manželů?
Mohou nás kontaktovat buď emailem nebo telefonicky a na základě individuální vstupní konzultace si nejprve vymezíme, co budeme pro naši práci potřebovat. Určíme, co vše spadá do společného jmění či co všechno je předmětem dědictví. Klienti by s naší pomocí měli shromáždit všechny relevantní podklady, které umožní stanovit objektivní hodnotu majetku. Kupní smlouvy, výpisy z katastru nemovitostí, účetní a bankovní výpisy apod.

Jak dále postupujete, když vám klient dodá potřebné podklady?
Na základě těchto podkladů provedeme odborné ocenění majetku v souladu s platnými předpisy. Výsledkem naší práce je pak nezávislý znalecký posudek, který může sloužit jako klíčový podklad pro vyjednávání mezi stranami nebo jako důkazní materiál v případném soudním sporu. Pro zajištění spravedlivého a objektivního vypořádání majetku či spravedlivé rozdělení dědictví vždy doporučujeme ještě konzultaci s právními zástupci.

V podobných případech tedy často oceňujete majetek, který má pro jeho majitele určitou citovou hodnotu. Jsou tyto zakázky něčím specifické?
Ano, samozřejmě.  Vždy se snažíme vysvětlit klientům, že náš postup je zaměřen na stanovení reálné tržní hodnoty, která je nezávislá na osobních pocitech. Zároveň ale chápeme, že citová hodnota majetku hraje pro majitele důležitou roli, a proto se snažíme být co nejempatičtější a poskytovat klientům potřebnou podporu.

Znalecký posudek může sloužit jako klíčový podklad pro vyjednávání mezi stranami nebo jako důkazní materiál v případném soudním sporu.

Co když dojde ke sporu mezi stranami o hodnotu oceněného majetku?
V takových případech vždy doporučujeme pokusit se nejprve o smírné řešení, například prostřednictvím mediace nebo dalšího nezávislého ocenění. Znalecký posudek může sloužit jako klíčový podklad pro argumentaci.

Jakým způsobem ovlivňují vaši práci digitalizace a moderní technologie?
Technologie zásadně zefektivnily proces oceňování majetku. Díky nim můžeme využívat pokročilé nástroje pro analýzu dat, jako jsou geografické informační systémy (GIS) pro nemovitosti a různé softwarové platformy pro finanční analýzu. To nám umožňuje rychleji a přesněji získávat data z trhu, a zlepšit tak kvalitu našich odhadů. Rovněž využíváme technologii blockchain k ověření a zabezpečení transakcí, což do celého procesu přináší větší transparentnost a důvěryhodnost.

Ohodnoť článek

Štítky znalecká kancelář, oceňování, technologie, digitaizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znalecká kancelář – jih: Technologie zásadně zefektivnily proces oceňování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.