Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

V malochovu drůbeže na Strakonicku se prokázala ptačí chřipka

V malochovu slepic v obci Myštice na Strakonicku veterináři potvrdili nové ohnisko ptačí chřipky. Chovatelka oznámila krajské veterinární správě úhyn devíti slepic z více než dvaceti kusů. Inspektoři na místě odebrali vzorky a zaslali je na vyšetření do Státního veterinárního ústavu, kde potvrdili ptačí chřipku H5N1. Zbývající drůbež v chovu byla utracena. V chovech na jihu Čech se ptačí chřipka letos objevila už popáté.

„Jelikož se jedná o nekomerční malochov, který neuvolňuje drůbeží produkty dále na trh, nevymezí krajská veterinární správa okolo zasaženého chovu uzavřená pásma. Dotčený malochov však spadá do pásma dozoru nedalekého ohniska v komerčním chovu hus a slepic v obci Martinice v okrese Příbram ve Středočeském kraji, který přesahuje i na území Jihočeského kraje," řekl Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy (SVS).

Veterináři potvrdili ptačí chřipku v obci Martinice 13. září. Šlo o chov 700 hus a 300 slepic, z toho více než 50 hus podle SVS uhynulo, zbytek pak utratili.

Na jihu Čech se ptačí chřipka prokázala naposled v malochovu drůbeže v Brlohu na Českokrumlovsku na konci srpna. Byl to nekomerční chov osmi slepic, a tak tam veterináři nestanovili ochranná pásma.

Letos bylo v Česku podle SVS potvrzeno 26 ohnisek ptačí chřipky v malochovech drůbeže a sedm ohnisek v komerčních chovech drůbeže. Dnes kvůli ptačí chřipce skončila v Myslívě na Klatovsku likvidace zhruba 27.000 kusů drůbeže v chovu Klatovského rybářství.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com / ilustrační foto

Štítky chov, zdraví, drůbež, chřipka, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V malochovu drůbeže na Strakonicku se prokázala ptačí chřipka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.