Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Zemřel Karel Čutka, lékař, který se významně zasloužil o rozvoj genetiky v jižních Čechách

Ve věku 74 let zemřel genetik, gynekolog a porodník Karel Čutka. Za svou lékařskou kariéru se významně zasloužil o rozvoj předporodní diagnostiky v jižních Čechách. Byl také zakladatelem a ředitelem Centra lékařské genetiky. Čutka podlehl dlouhé nemoci, s níž se v posledních letech potýkal.

„Na tátu budu vždycky vzpomínat jako na houževnatého a neúnavného člověka, který žil svou rodinou a prací. Potřebnost centra prenatální diagnostiky vnímal už při svém působení v českobudějovické nemocnici, kde se tuto myšlenku snažil i prosadit. Ve svém snažení byl tak neodbytný, až se o něm začalo říkat: Hladu a Čutky se nezbavíš,“ vzpomíná na svého otce jeho syn David.

Karel Čutka se narodil v Táboře roku 1950. Absolvoval tamní gymnázium a vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Promoval v roce 1974 a získal atestaci v oborech lékařská genetika a gynekologie a porodnictví. Svou pracovní dráhu započal téhož roku v Nemocnici České Budějovice, nejprve jako lékař na ženském oddělení, a od roku 1983 jako primář Oddělení lékařské genetiky. V roce 1997 založil Centrum lékařské genetiky v Českých Budějovicích, jako první soukromou společnost svého druhu v jižních Čechách. Centrum se zaměřuje na prenatální diagnostiku (vyšetřování těhotných žen a plodů), klinickou genetiku a laboratoř lékařské genetiky. 

Centrum lékařské genetiky stále přispívá ke snižování úmrtnosti novorozenců z důvodu prenatálně diagnostikovaných vrozených vývojových vad. Díky centru mají jižní Čechy v celorepublikovém srovnání dlouhodobě nejvyšší záchyt vrozených srdečních vad a Downova syndromu.

Vedle záchytu vrozených vývojových vad plodu pomocí ultrazvuku a genetického vyšetření z plodové vody a choriových klků zajišťuje genetická vyšetření párů s opakovanými potraty nebo neplodností, stejně tak i rodin s dědičnou formou zhoubných nádorů a jiných dědičných onemocnění. Vedení centra nyní převezme Čutkův syn David, který je také lékařem a specialistou v oborech genetika a gynekologie a porodnictví a na rozvoji centra se dlouhodobě podílel.

Poslední rozloučení s Karlem Čutkou se koná 14. října ve 14 hodin na hřbitově sv. Otýlie v Českých Budějovicích. Smuteční obřad se uskuteční v síni krematoria.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Centra lékařské genetiky

Štítky Karel Čutka, úmrtí, genetika, prenatální vyšetření, lékař, Nemocnice České Budějovice, Centrum lékařské genetiky, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Paňáčková

Vynikající odborník, Mistr v oboru. Hodně nám pomohl, nebýt jeho umění a znalostí, kdoví jak by to bylo tehdy dopadlo... A navíc byl ohromný sympaťák.
Čest jeho památce!

Dnes, 11:36Odpovědět

Zemřel Karel Čutka, lékař, který se významně zasloužil o rozvoj genetiky v jižních Čechách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.