Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Tým Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity se stal absolutním vítězem soutěže Jihočeská sestřička

PR článek

Velký úspěch přinesl Jihočeské univerzitě 9. ročník prestižní soutěže škol Jihočeská sestřička, který se v sobotu odehrál v českokrumlovské nemocnici. Zdravotně sociální fakulta tam vyslala tři čtyřčlenné týmy, z nichž jeden zvítězil ve své kategorii a v závěru ještě získal cenu pro absolutního vítěze. V silné konkurenci 16 družstev je to velký úspěch, který je cennější o to víc, že studentky a studenti ZSF JU dokázali obhájit prvenství svých starších spolužáků v předchozích ročnících.

O univerzitě:
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích je moderní vzdělávací institucí a centrem vědy a výzkumu na jihu Čech. Na 8 fakultách studuje 9 000 studentů ve více než 200 oborech bakalářských, magisterských a doktorských programů. V roce 2024 se Jihočeská univerzita stala nejlepší českou univerzitou v Leidenském žebříčku podle vědeckého dopadu. Každý rok míří na Jihočeskou univerzitu vysoký počet zahraničních studentů napříč všemi fakultami.

V soutěži prokazují své praktické dovednosti a teoretické znalosti studenti zdravotnických škol z celého Jihočeského kraje. První kategorie je určená pro studenty třetích ročníků vyšších odborných škol a vysokých škol. Druhá kategorie patří studentům čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol, oboru praktická sestra. V týmech, které postavila ZSF JU, společně bojovali studentky a studenti oborů Všeobecné ošetřovatelství, Porodní asistence a Zdravotnické záchranářství. Tento mix je velmi užitečný a také díky tomu si fakulta v této soutěži tradičně dobře vede.

„Víme o sobě, kdo z nás je na co dobrý, takže jsme dokázali rychle odhadnout, kdo z nás má řešit u konkrétní disciplíny teoretickou část a kdo praktickou. Jsme sehraní, a to nám hodně pomohlo, protože jsme dali dohromady všechny naše vědomosti. Vyplatilo se nám to a máme z vítězství ohromnou radost,“ popsala po předání cen kapitánka Kristýna Daňhelová, s níž tvořili tým ještě Eliška Dolná, Julie Michálková a Samuel Novák. Všichni studují třetí ročník bakalářského studia a většina z nich chce pokračovat i v magisterském na ZSF JU. Pro práci ve zdravotnictví se Kristýna Daňhelová rozhodla už v dětství, vybrala si proto střední zdravotnickou školu a chtěla by postupně dojít až do doktorského studia. „Vždycky se mi líbila profesionalita v tomto oboru a také krásné prostředí nemocnic. Zapůsobil na mě i můj oblíbený seriál Dr. House,“ podotkla.

V soutěži prokazují své praktické dovednosti a teoretické znalosti studenti zdravotnických škol z celého Jihočeského kraje.

Soutěžní disciplíny byly připravené tak, aby odpovídaly odborné a praktické přípravě ve školách. Na dvanácti zastaveních v areálu nemocnice bylo cílem například prověřit, jak si soutěžící poradí s resuscitací, zda umí číst rentgenové snímky, poznají nástroje pro gynekologické zákroky, jak zvládají přípravu pomůcek pro krevní transfuzi, předoperační přípravu pacienta apod. Velký důraz kladli organizátoři na to, jak zřetelně a trpělivě dokážou studenti s pacientem komunikovat. Např. s problematickým pacientem na lůžku, s handicapovaným seniorem, ale i ve všech dalších situacích je velmi důležité, jak zdravotníci s člověkem mluví a získávají si jeho důvěru a ochotu s nimi spolupracovat.

Děkanka ZSF JU Ivana Chloubová všem soutěžícím poděkovala za skvělé reprezentování fakulty i Jihočeské univerzity. „Jsme na ně pyšní a je znát, že byli dobře připraveni. Opravdu si vážíme účasti všech a není pro nás tak moc důležité, kdo z našich týmů vyhrál. Tato soutěž už má dobré jméno a studenti se jí rádi účastní. Letos se mě dokonce už ptali naši prváci, kteří zde minule soutěžili za střední školy, co mají udělat pro to, aby mohli naši fakultu reprezentovat, až budou ve třetím ročníku. Vždycky mám radost i z vítězů té první kategorie, protože pevně věřím, že po střední škole půjdou studovat právě k nám,“ shrnula děkanka ZSF JU.

Jihočeská sestřička se koná vždy na podzim v jedné z jihočeských nemocnic s cílem podpořit spolupráci se zdravotnicky zaměřenými školami. „Chceme, aby soutěž byla přínosem jak pro nemocnici, která ji pořádá, tak pro soutěžící. Budoucí sestřičky poznají konkrétní moderní jihočeskou nemocnici a vyzkouší si, zda by se jim práce v takovém zařízení líbila. Vedení nemocnice si zase může vytipovat potencioální zaměstnance, kterým by rádo nabídlo zaměstnání," uvedl autor projektu, předseda představenstva Nemocnice Prachatice a člen představenstva Jihočeské nemocnice Michal Čarvaš.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihočeská univerzita, soutěž, vítězství, Jihočeská sestřička, Zdravotně sociální fakulta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tým Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity se stal absolutním vítězem soutěže Jihočeská sestřička  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.