Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Studie ukázala možnou podobu mola v parku Háječek, sloužit má pro kotvení lodí, relaxaci i svatební obřady

Dříve opomíjený městský park Háječek prochází v současné době jednou změnou za druhou. Zanedbaný altán se proměnil v populární kavárnu, zmizel plot oddělující park od zahrady planetária a v jeho těsné blízkosti přibyly ručně malované modely planet a dřevěný fotopoint s výhledem na město. Nová mlatová cesta pak vezme návštěvníky parku na soutok Vltavy a Malše. Právě s ním má město nyní největší plány. Na soutoku obou řek chce vystavět nové vyhlídkové molo. Hotové by mohlo být již v příštím roce.

Rozvoj Háječku dříve komplikovali složité majetkové vztahy a neshoda mezi zástupci města a kraje. Tyto problémy se však již podařilo překonat. Po odstranění plotu, vytvoření mlatové cesty a umístění fotopointu se město nyní zaměřuje na vybudování vyhlídkového mola, které bude stát na soutoku obou městských řek. Zážitky by mělo nabídnout posádkám kotvících lodí, místním, turistům i svatebčanům.

„Chceme, aby se molo postavilo co nejdříve. Studii už máme, teď je vypsaná veřejná zakázka. Háječek má velký potenciál, který ještě čeká na své objevení. Díky dohodě s Hvězdárnou a Planetáriem už tam zmizel plot, vznikla nová cesta kolem řeky, jsou tam lavičky. Přívětivé prostředí ještě více zatraktivní zmiňované přístavní molo. To prodlouží roh soutoku řek a nabídne jedinečný výhled. Zastaví u něj lodičky, odpočinou a zrelaxují místní i návštěvníci, a dokonce tam budou svatební obřady,“ popsal městské plány náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Hlavní nosnou konstrukci mola ponesou sloupy na pilotách, opřených do říčního dna. Břehová hrana bude v místě mola opevněná přírodním lomovým kamenem. „Studie navrhuje pochozí plochu mola ze dřeva a v bezbariérovém provedení. Ve spolupráci se sousedící hvězdárnou jsou na rozšířeném madle zábradlí navržena podsvícená souhvězdí letní a zimní oblohy i s jejich popisem a také otočná mapa hvězdné oblohy pro lepší nebeskou orientaci,“ přiblížil náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Město na molo vypsalo veřejnou zakázku formou design&build. Znamená to, že vítězná firma připraví projekt a následně stavbu i realizuje. V případě mola jde o zakázku za 12,7 milionu korun.

Podle zástupců radnice bude v ideálním případě molo hotové již v příštím roce. „Uvidíme ale, jak vše půjde. V tomto případě nebude náročné jen papírování, ale také samotná realizace, protože se bude muset částečně upustit řeka a betonovat,“ přiblížil Maroš.

Zatím poslední atrakcí v Háječku je nový fotopoint. Dřevěná konstrukce kombinující tvar srdce s iniciály Českých Budějovic stojí vedle planetária a můžete se skrz ní podívat přímo na Zátkovo nábřeží a lávku na Sokolský ostrov.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením BKarchitekti

Štítky molo, háječek, české budějovice, park, planetárium, vyhlídka, svatby, lodě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studie ukázala možnou podobu mola v parku Háječek, sloužit má pro kotvení lodí, relaxaci i svatební obřady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.