Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Povodně zakalily římovskou přehradu. Zčeřený sediment nyní komplikuje úpravu pitné vody

S následky zářijových povodní se stále potýká řada domácností i obcí. Škody však velká voda nenapáchala pouze na zemědělské úrodě, komunikacích či rodinných domech. Kvůli povodním se nyní s řadou obtíží potýká také Jihočeský vodárenský svaz, který dodává pitnou vodu do celého kraje. Jeho činnost komplikuje zejména zkalení vody v přehradě Římov.

Práci Jihočeského vodárenského svazu (JVS), který je významným distributorem pitné vody, nyní komplikuje zejména zkalená říční voda v přehradě Římov. Při povodních se v přehradě promíchaly všechny vrstvy vody, čímž došlo k jejímu zkalení. Pro JVS je tak nyní složité říční vodu v úpravně vody Plav upravit na požadované hodnoty pro pitnou vodu.

„Nedaleko paty hráze máme v jednotlivých hloubkách nádrže k dispozici pět oken k odběru surové vody. Podle její kvality se volí jednotlivá okna. To teď ale neplatí, po promíchání je všude stejná, tedy zakalená. Upravit ji do parametrů vody pitné je proto nákladnější. Půjde o statisíce korun,“ vysvětluje Antonín Princ, předseda představenstva JVS. Ten také odhaduje, že než se v římovské přehradě, zadržující na 30 milionů kubíků vody, jednotlivé vrstvy opět obnoví, potrvá to měsíce.

Podle Michala Míčka, provozního náměstka JVS, je současné znečištění surové vody opravdu výrazné, a proto se k jejímu čištění musí používat zhruba dvojnásobek koagulantu, síranu železitého než obvykle. Zároveň je pro vodu nyní nutná předúprava alkality surové vody, což znamená přidávat do ní vápno ve formě vápenného mléka.

„To se v běžném období, kdy do úpravny z přehrady natéká stabilně kvalitnější voda, dělat nemusí. Navíc se i během dne složení surové vody mění. To znamená upravovat dávky a několikanásobně vyšší počet laboratorních analýz odebraných vzorků,“ dodal Michal Míček.

Aktuální produkce úpravny vody Plav se pohybuje kolem 550 litrů za sekundu. Přes rozsáhlou vodárenskou soustavu pak pitná voda z úpravny putuje k více než 400 tisícům obyvatel kraje.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením JVS

Štítky povodně, voda, přehrada, Římov, pitná voda, Plav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodně zakalily římovskou přehradu. Zčeřený sediment nyní komplikuje úpravu pitné vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.