Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Štěstí přeje připraveným, říká strakonický záložák, který několikrát v životě poskytoval první pomoc

Desátník Pavel Kubašta slouží u strakonické jednotky aktivní zálohy třetím rokem. Jako absolvent řady zdravotnických kurzů se podílí na výcviku svých kolegů a předává jim své zkušenosti. Je přesvědčený, že poskytnout první pomoc by měl umět každý člověk.

Má za sebou řadu zdravotnických kurzů

Aby byl připraven na podobné situace, snaží se v této oblasti neustále vzdělávat. Je absolventem řady zdravotnických kurzů, včetně kurzů taktické medicíny (medicíny do nebezpečného civilního prostředí) označovaných jako TECC (Tactical Emergency Casualty Care), vedené shodou okolností bývalým příslušníkem strakonického útvaru Jaroslavem Duchoněm ve vzdělávacím centru s certifikací od americké společnosti NAEMT (National Association of Emergency Medical Technicians). Má za sebou například i kurz, organizovaný Evropskou radou pro resuscitaci.

„Není nic horšího, než chtít pomoct a neumět to,“ potvrzuje Pavel Kubašta. „Při poskytování první pomoci je to obzvláště důležité. Když to neumíte, můžete zraněnému navíc ještě ublížit,“ zdůrazňuje Kubašta, který slouží jako strážník u Městské policie v Jihlavě. Jako instruktor předává své zkušenosti i ostatním městským policistům.

Do aktivní zálohy jej přivedla bezpečnostní situace

Do aktivní zálohy se přihlásil mimo jiné i kvůli zhoršené bezpečnostní situaci. „Patřím ještě ke generaci, která zažila základní vojenskou službu. Navíc jsem zastáncem názoru, že lepší je umět a nikdy nepotřebovat než naopak,“ říká šestačtyřicetiletý Kubašta.

Aktivní záloha je podle něj i dobrá příležitost, jak si všechny vědomosti, nejen ze zdravotnické přípravy, pravidelně oživovat. „Nestačí jen absolvovat kurz. Získané poznatky si musíte opakovat a procvičovat, jinak vše zapomenete,“ potvrzuje Pavel Kubašta, že i zde platí známé úsloví – opakování matka moudrosti.

U strakonické jednotky aktivní zálohy slouží i lékaři

Podobně zkušených a zapálených vojáků má strakonická jednotka mnohem víc. „Mezi příslušníky naší jednotky jsou i dva lékaři, kteří z hlediska zdravotnického zabezpečení výcviku jsou velkou výhodou. Máme zde ovšem i specialisty jiných profesí, kteří se mohou podělit se svými zkušenostmi,“ konstatuje velitel jednotky kapitán Michal Štoural.

V uplynulých dnech se uskutečnil poslední výcvik strakonických záložáků v letošním roce. Zaměřený byl zejména na taktickou a zdravotnickou přípravu. Další cvičení čeká vojáky v lednu. „Jeho hlavní náplní by mělo být přežití v zimních podmínkách, včetně přesunů na skialpech a sněžnicích. V příštím roce bychom rovněž rádi pokračovali ve spolupráci s Vodní záchrannou službou na Lipně, kde letos naši vojáci trénovali například plavání pod ledem, výsadky na vodní plochu či záchranu tonoucího,“ doplnil kapitán Michal Štoural.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky voják, pomoc, strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štěstí přeje připraveným, říká strakonický záložák, který několikrát v životě poskytoval první pomoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.