Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Vítkův hrádek otevře nejdřív na Vánoce, pokud dokončí vyhlídkovou plošinu

Datum otevření Vítkova hrádku na Českokrumlovsku je zatím nejasné. Přední Výtoň, která je majitelem nejvýše položeného hradu v Česku, začala stavět od půlky září vyhlídkovou plošinu ze dřeva, z větší části je instalovaná. Práce na konci září ale obec přerušila, aby si bývalý provozovatel Spolek přátel Vítkova hrádku odstranil svůj majetek. Na základě rozhodnutí českobudějovického krajského soudu měl dřevo odklidit do 10. října, což se částečně stalo. Konstrukce uvnitř hradu má vyklidit do 19. prosince.

„Vítkův hrádek může být otevřený nejdříve po Štědrém dnu, v termínu 25. prosince až 1. ledna, to je zbožným přáním. Pokud se podaří vyhlídkovou plošinu dokončit tak, aby byla schopná provozu, potom se to dá realizovat,“ řekl starosta Přední Výtoně Pavel Gabriš (SNK).

Spolek přátel Vítkova hrádku byl na základě rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích povinen od 1. října do 10. října odstranit venkovní hromadu dřeva ze staré plošiny. Pak má do 19. prosince odstranit zbytek konstrukcí z prostoru donjonu, tedy pódium, budovu bývalé kastelánky, boudy a částečné zastřešení schodů. „Část dřeva, která leží mimo hrad, už je odvezená, kdo chce, tak si to dřevo může vzít na palivo, zbytek by si mohla obec také vyklidit, když zbourali původní plošinu,“ řekl předseda spolku Miroslav Kovačičín.

Přední Výtoň vypověděla spolku, který měl hrad v pronájmu od roku 1998, nájemní smlouvu v dubnu 2023 a požadovala vyklizení hradu. Protože spolek tak neučinil, podala na něj žalobu. Podle Kovačičína kroky obce i zbourání staré vyhlídkové plošiny byly nezákonné. „Zbouráním té plošiny byla spolku způsobená škoda, to bude ještě řešit soud,“ dodal Kovačičín.

Nová vyhlídková plošina už je na hrádku z větší části instalovaná. Cena včetně montáže přesahuje 1,7 milionu korun s DPH. Obec musí udělat na Vítkově hrádku nové elektrické rozvody. To podle Gabriše zatím není možné, protože v trase výkopu leží zbytky rozebrané plošiny.

Obec Přední Výtoň vypíše výběrové řízení na nového nájemce hradu, který ho bude od 1. ledna provozovat. Během letní sezony hrad podle příkazní smlouvy provozovala firma Spása s.r.o., která zajišťovala kulturní program pro turisty.

Původně gotická zřícenina hradu je ve výšce 1053 metrů nad mořem. Stojí u rakouských hranic, proto tam po roce 1948 působila vojenská posádka. V 90. letech minulého století začal hrad obnovovat Spolek pro obnovu Vítkova hrádku. Vítkův hrádek založil v polovině 13. století Vítek z Načeradce z krumlovské větve rodu Vítkovců. Hrad leží na jižním šumavském hřebeni nad osadou Svatý Tomáš. Vítkův hrádek bývá také nazýván Vítkův kámen podle vrchu, na němž stojí. Byl to strážní hrad na solné stezce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Suchánek

Štítky památky, stavby, turistika, Vítkův hrádek, Českokrumlovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítkův hrádek otevře nejdřív na Vánoce, pokud dokončí vyhlídkovou plošinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.