Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Český Krumlov vrátí sbírku ilustrací, díla však ve městě zůstanou. Nový majitel je plánuje vystavit na zámku

Město Český Krumlov vrátí sbírku ilustrací pro děti jejímu původnímu majiteli a sběrateli umění Otakaru Božejovskému, kterou od něho koupilo v roce 2021 a v roce 2022 vystavilo v klášterech. Božejovský naopak radnici vrátí peníze, tři splátky 373.850 eur (zhruba 9,44 milionu Kč). Odstoupení od smlouvy schválili na zasedání zastupitelé. Jde o téměř 600 originálů od 30 autorů ze 16 zemí, za které mělo město zaplatit formou splátek celkem milion eur, v přepočtu okolo 25 milionů korun. Sbírku koupí soukromý investor, který chce zatím zůstat v anonymitě, a vystavená by mohla být na českokrumlovském zámku.

„Vrátíme celou sbírku ilustrací, která byla umístěna v areálu Klášterů Český Krumlov. Spolu s ilustracemi předáme i další věci jako knihy, katalogy, grafiky, které pan Božejovský poskytl za účelem propagace sbírky,“ řekl Alexandr Nogrády (ANO 2011). Ke kompletnímu předání děl by mělo dojít do konce týdne, případně v tom následujícím.

„Městu přísluší jiné úkoly, než je pořizování uměleckých děl. Podle zákona o obcích je to zejména péče o rozvoj obce a potřeby jejích občanů prostřednictvím hospodaření s majetkem, správy místních služeb a zařízení, zajišťování infrastruktury, jako jsou komunikace a veřejné osvětlení. Navrácené peníze proto použijeme například na opravu zimního stadionu, nebo na dílčí práce na plaveckém bazénu,“ dodal starosta.

Sbírku chce koupit soukromý investor a vystavit v Českém Krumlově, měla by vzniknout galerie s názvem Palác ilustrace. „Tento investor chtěl už v minulosti podporovat vystavenou sbírku i provoz klášterů. Oslovil mě a pana Božejovského, jestli by nebylo možné sbírku zakoupit, založit nadaci, která by provozovala privátní galerii s týmem, který po politické kauze kláštery opustil,“ řekl Ivo Janoušek, bývalý místostarosta za SN-Město a bývalý kurátor klášterů. Janoušek s Božejovským měli podmínku, aby ilustrace zůstaly v Českém Krumlově.

Policie vyšetřuje možný podvod ohledně sbírky ilustrací, kterou koupil Český Krumlov

Jihočeská policie vyšetřuje možné podvodné jednání v případu kolem sbírky dětských ilustrací, která je vystavená v areálu českokrumlovských klášterů. Krajský policejní mluvčí Jiří Matzner to řekl ČTK. Radnice zatím nebude platit splátku 6,5 milionu...

„Jsme v jednání s Národním památkovým ústavem a je alternativní řešení, že by sbírka byla v pronájmu zámecké galerie v barokní budově mincovny na druhém nádvoří českokrumlovského zámku,“ dodal Janoušek. Objekt mincovny se používá především jako galerie pro výstavy předmětů ze zámeckých depozitářů nebo pro kongresové či seminární akce. V přízemí jsou pokladny a prodej suvenýrů.

Současní radní kritizovali nákup sbírky, podle nich to poškodilo finanční zájmy města, zvažovali i trestní oznámení kvůli podezření na podvod. Bývalé vedení města, které sbírku koupilo, to odmítlo. Policie nákup začala ke konci roku 2023 vyšetřovat na základě anonymního udání a vyšetřování letos v létě odložila s tím, že nepotvrdilo žádné trestné činy.

Sbírku ilustrací pro děti městu prodal Otakar Božejovský, spoluzakladatel švýcarského nakladatelství Bohem Press. Sbírka zahrnuje také několik set obrázkových i jiných knih. Jsou v ní ilustrace evropských autorů od 80. let 20. století do počátku 21. století. Části sbírky viděli lidé na výstavách v Metropolitan Museum of Art v New Yorku, v Centre Pompidou v Paříži nebo pod záštitou japonské císařovny v The Itabashi Ward Museum of Art v Tokiu. Božejovský je nositelem Zlatého benátského lva za kulturní zásluhy. Nakladatelství Bohem Press vydalo asi 300 dětských knih.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením 3plusgalerie

Štítky ČR, správa, výtvarné, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov vrátí sbírku ilustrací, díla však ve městě zůstanou. Nový majitel je plánuje vystavit na zámku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.