Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekSobota, 2. listopadu 2024, 17:00
Pečená husa, červené nebo bílé zelí, knedlíky a někdy také lokše či polévka z drobů zvaná kaldoun. Nejen tyto pochoutky najdete na tradičním svatomartinské menu, na kterém si s oblibou pochutnávají hosté restaurací v období listopadu. Na Budějovicku je husta často podávána s pivem, ale nechybí ani víno. Svatý Martin láká do jižních Čech také turisty. Ti si už nyní rezervují místa u stolu a lůžka v hotelích. Zájem je každoročně veliký.
Období od 6. do 17. listopadu nebude pro husy úplně veselé, avšak rozveselí všechny milovníky dobrého jídla. Řada restaurací v Turistické oblasti Budějovicko v jižních Čechách totiž naplánovala tradiční Svatomartinské husí menu, o které je každoročně velký zájem a už nyní se plní rezervace. Volné kapacity jsou často během týdne, ale také v neděli. “V tuto chvíli máme na seznamu téměř čtyřicet restaurací z Budějovicka, které nám potvrdily Svatomartinskou nabídku. To je téměř dvojnásobek oproti loňskému roku. Místo u stolu na husí hostinu určitě doporučujeme rezervovat předem,” uvádí ředitel Turistické oblasti Budějovicko Tomáš Polanský. Seznam těchto restaurací najdete na webu.
Stále častěji využívají budějovické restaurace drůbež z lokálních chovů a malých farem. Jednou z nich například známá budějovická restaurace Klika Kitchen, která odebírá husy z volného chovu a v kuchyni používá i další lokální suroviny. “Husy máme jako obvykle z farmy od manželů Tůmových z Chelčic. Kromě pečené husí čtvrtky s červeným zelím s povidly a houskovým knedlíkem s kaštany bude v nabídce celá řada dalších pochoutek z husího masa. Například marinovaná smažená husí játra, paštika s rakytníkem a nakládanou zeleninou nebo plněné knedlíky s husím masem. Tím však svatomartinská hostina v naší restauraci nekončí,” popisuje nabídku majitel restaurace Petr Klika. Husí speciality a suroviny z místních zdrojů najdete také v Pivnici Zvon na Náměstí Přemysla Otakara II. v centru Českých Budějovic. Generální manažer Grandhotelu Zvon Zdeněk Novotný k tomu dodává: “Husu pomalu konfitujeme v sádle přes noc až 14 hodin. Nechybí domácí žemlový knedlík, bramborové drbáky, švestkové červené zelí a husí jus. Jsou to recepty vycházející z tradice česko-vídeňské kuchyně.”
Tradičně se sice ke svatomartinskému menu podává mladé víno aktuálního ročníku, ale na Budějovicku musíte přihlédnou k místní pivovarské tradici. Nemělo by vás tedy překvapit, pokud k huse dostanete půlitr dobře načepovaného ležáku. Potvrzuje to také vyhlášená pivnice Masné krámy. “Mladé víno v nabídce naší restaurace také najdete, my však preferujeme Budvarský ležák, který se k huse skvěle hodí a sváteční tabuli perfektně chuťově doplní,” říká Tomáš Olejník, vedoucí gastro oddělení Budějovického Budvaru, n.p., který pivnici provozuje. Ležák nebo pivní speciály si pak k jídlu můžete dát také v podnicích, které vaří vlastní pivo. Například Minipivovar Kněžínek, Solnice či Krajinská 27, ale také ve známých budějovických pivnicích, kde se svatomartinské menu také chystá.
Svatomartinský týden láká tradičně také turisty. Ti si již nyní rezervují pobyty a chystají se na pohodovou atmosféru, která v mimosezoně v jižních Čechách panuje. Lákají je nejen České Budějovice, ale také třeba Safari Resort v Hluboké u Borovan s vlastní restaurací nebo Hluboká nad Vltavou. Vytrávit tučnou hostinu zde mohou v Zoo Hluboká nebo cestou na Zámek Hluboká, jejichž provozy fungují celoročně. “Svatomartinský týden je skvělou příležitostí, jak spojit dobré jídlo s návštěvou oblíbených turistických míst. Mimosezónu na Budějovicku si oblíbili především požitkáři, kteří nikam nespěchají a chtějí si vychutnat odpočinkovou atmosféru podzimu. Letošní zvýšený zájem o husí speciality to jen potvrzuje.” říká Tomáš Polanský.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.