Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Domácí BBQ omáčky s whiskey, překvapte a zazáříte

Zpomalte, rozpalte gril nebo jen otevřete okno a nechte domem proudit vůni léta – stačí pár ingrediencí a během chvíle vykouzlíte domácí BBQ omáčky, které ohromí každého, kdo je ochutná. S kapkou irské whiskey získají hloubku, aroma a charakter, který byste čekali spíš v luxusní restauraci než ve vlastní kuchyni.

Recepty na dvě originální omáčky vznikly pod rukama šéfkuchaře Martina Rákosníka v berounské restauraci Blackdog, která se proslavila kombinací poctivé kuchyně, pomalu uzeného masa a autentického přístupu k americkému BBQ. A právě omáčky, které tu připravují, můžete teď mít i vy – doma, jednoduše a bez složitého vybavení. Restaurace Blackdog v Berouně už dávno překročila hranice běžného podniku – stala se pojmem mezi milovníky poctivého jídla a amerického BBQ. Místo, kde se ctí řemeslo, experimentuje s chutěmi a kde každé sousto má svůj příběh. Blackdog není jen restaurace – je to kulinářský zážitek, který inspiruje domácí kuchaře i profesionály.

Nejen pro grilovací profíky

Ať už jste ostřílení fanoušci grilu, nebo zkrátka jen rádi vaříte doma a hledáte nový způsob, jak posunout chutě o úroveň výš, tyto omáčky vás nezklamou. Skvěle doplní maso z grilu, ale i pečené či dušené pokrmy, zeleninu, sendviče nebo domácí burgery. „BBQ omáčky nejsou jen doplněk masa, jsou jeho duší. S kapkou whiskey, dostávají nové aroma a hloubku, kterou ocení každý, kdo má rád opravdové grilování. Připravit je doma zvládne opravdu každý – stačí kvalitní ingredience a trocha trpělivosti,“ řekl šéfkuchař Martin Rákosník.

BBQ Tullamore D.E.W. Original Sauce

Silnější, lehce pikantní omáčka ideální k hovězímu, trhanému masu nebo k pečeným žebrům. Množství přibližně 500 g.

Ingredience:

  • 80 ml Tullamore D.E.W.
  • 150 g kečupu
  • 45 ml jablečného octa
  • 90 g medu
  • 90 g třtinového cukru
  • 120 ml worcesterové omáčky
  • 6 g granulované cibule
  • 6 g granulovaného česneku
  • 15 g chili omáčky (např. Sriracha)
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  • Všechny ingredience promíchejte v hrnci.
  • Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a nechte 10 minut probublávat.
  • Pokud máte rádi silnější chuť whiskey, přidejte ještě 20–30 ml na závěr a krátce povařte.
  • Nechte omáčku vychladnout a přelijte do čisté sklenice. V lednici vydrží až 2 týdny.

BBQ Tullamore D.E.W. Honey Sauce

Jemnější a sladší varianta, ideální k drůbeži, grilované zelenině nebo sýrům. Množství přibližně 500 g.

Ingredience:

  • 240 g kečupu
  • 80 ml Tullamore D.E.W. Honey
  • 60 ml javorového sirupu
  • 60 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 60 ml jablečného octa
  • 30 g rajčatového protlaku
  • 30 ml worcesterové omáčky
  • 12 g dijonské hořčice
  • 5 g granulované cibule
  • 5 g granulovaného česneku
  • 5 g mleté uzené papriky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  • Vše smíchejte v hrnci a za stálého míchání přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a vařte asi 10 minut na mírném ohni.
  • Po vychladnutí přelijte do uzavíratelné sklenice.

Tip na závěr:

Chcete omáčky uchovat déle? Zavařte je. Nebo je přelijte do malé designové lahvičky – a máte originální jedlý dárek, který nadchne každého food lovera. Překvapte svou rodinu, hosty i sami sebe. Tyhle omáčky z vás udělají hvězdu – ať už stojíte u grilu, nebo za kuchyňským pultem.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky omáčka, whisky, ingredience, restaurace, maso, zelenina, kečup, ocet, česnek, sůl

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.