Dnes, 13:00
Stejně jako zemědělská technika a přehlídky zvířat patří k festivalu Země živitelka také desítky stánků s jídlem. Nabízejí řízky, klobásy, bramboráky, langoše i vepřová kolena a zaručují, že na živitelce rozhodně hlady trpět nebudete.
„Za bramborák nebo langoš tady člověk nechá tak 150 korun. Spousta jídel se také prodává na váhu, což může člověka při placení nehezky překvapit,“ uvedla jedna z návštěvnic Země živitelky Olga Růžičková.
Ta jezdí na agrosalon pravidelně i s dalšími členy své rodiny. Sama v zemědělství pracuje a její syn je velký nadšenec do hospodářské techniky. „Jezdí nás sem poměrně dost, volíme proto nejlevnější variantu a dáme si klobásu za 150 korun. Když se k tomu připočte i pití za 70 korun, začne cena za jídlo pro rodinu celkem naskakovat,“ popsala.
Také doplnila, že člověk nesmí skočit po prvním stánku, který potká, ceny se liší a i servírování není všude stejné. Někde si za pečivo a hořčici ke klobáse musíte připlatit, jinde vám je přidají automaticky.
„Určitě to není zrovna levné, ale myslím si, že ceny jsou tu srovnatelné s každou jinou kulturní akcí ve městě,“ zhodnotil ceny jídel další z návštěvníků areálu.
Orientačně lze říci, že za 100 gramů vepřového řízku nebo kolena zaplatíte zhruba 100 korun. Klobása pak většinou vyjde na 145 korun, sto gramů halušek na 75 korun, smažák na 130 až 190 korun. Když dostanete chuť na něco speciálního, můžete si dát například burger za 250 korun. Pivo si koupíte za 60–80 korun, z nealko nápojů pořídíte nejlevněji sodu za 45 korun a kafe i čaj se dají sehnat za padesátikorunu. Točená limonáda pak stojí kolem 70 korun.
Co se samotné náplně festivalu týče, odcházela Olga i se svou rodinou spokojená. „Zašli jsme se podívat na techniku i zvířata. Jediná změna, kterou v posledních letech pozorujeme, je, že ubývá té velké techniky a přibývají stánky s produkty, jako jsou tepelná čerpadla nebo krbová kamna, které bychom čekali spíš na výstavě Hobby,“ zhodnotil letošní ročník její partner Oldřich Šlapák.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám