Dnes, 08:00
Prestižní Michelin Guide letos poprvé překročil hranice Prahy a zaměřil se na celou Českou republiku. Mezi vybranými podniky mají výrazné zastoupení i jižní Čechy – do průvodce se dostaly celkem čtyři restaurace z Písku, Strakonic, Tábora a Třeboně.
Ve čtvrtek večer bylo v Mariánských Lázních slavnostně představeno nové vydání Michelin Guide Czechia 2025, což je jeden z nejprestižnějších gastronomických průvodců na světě, který hodnotí restaurace na základě anonymních návštěv inspektorů.
Prestižní gastronomický průvodce takto poprvé v historii mapuje restaurace napříč celou Českou republikou, nikoli pouze v hlavním městě. Česká gastronomie se tím dostává do širšího mezinárodního kontextu a jednotlivé regiony mají možnost zviditelnit svou kvalitu i osobitý přístup.
Z jižních Čech se do výběru Michelin Guide dostaly čtyři restaurace – Chapelle v Písku, Sůl a řepa ve Strakonicích, Goldie v Táboře a Šupina a Šupinka v Třeboni.
Michelin ve svém průvodci u jihočeských podniků vyzdvihl různé přístupy, od kvalitní práce s rybami a mořskými plody v případě třeboňské restaurace Šupina a Šupinka přes moderní kuchyni s mezinárodními inspiracemi v písecké Chapelle až po důraz na udržitelnost a lokální suroviny u strakonické restaurace Sůl a řepa.
Dvě jihočeské restaurace navíc získaly i speciální ocenění. Šupina a Šupinka v Třeboni a Goldie v Táboře obdržely ocenění Bib Gourmand, které Michelin uděluje podnikům s výjimečným poměrem ceny a kvality. Sůl a řepa ve Strakonicích byla oceněna Michelin Green Star za důraz na udržitelnost, práci s lokálními surovinami a odpovědný přístup k provozu restaurace.
„Zařazení čtyř jihočeských restaurací do prvního celostátního vydání Michelin Guide Czechia vnímáme jako důležité potvrzení toho, že kvalitní gastronomie má v regionech své pevné místo. Jižní Čechy dlouhodobě staví na poctivém přístupu, lokálních surovinách a autentickém příběhu. Právě tyto hodnoty dnes hrají v cestovním ruchu stále větší roli,“ sdělila Tereza Procházková z Jihočeské centrály cestovního ruchu.
Vznik české edice Michelin Guide je výsledkem tříleté spolupráce České republiky se společností Michelin. Hodnocení restaurací probíhá na základě anonymních návštěv inspektorů, kteří posuzují kvalitu surovin, techniku zpracování, konzistenci kuchyně i celkový gastronomický zážitek – nikoli marketing či mediální obraz podniku.
Michelin Guide Czechia 2025 zahrnuje také osm dalších podniků napříč celým Českem. Šest restaurací se do výběru dostalo nově. Například v Praze dlouhodobě patří mezi michelinsky oceněné restaurace Field nebo La Degustation Bohême Bourgeoise, které si drží jednu michelinskou hvězdu. Mimo hlavní město získaly hvězdu i podniky jako Entrée v Olomouci, La Villa ve Zlíně nebo Essens v Hlohovci na jižní Moravě.
Dalších 18 podniků získalo ocenění Bib Gourmand, které se uděluje restauracím s výborným poměrem ceny a kvality, a čtyři restaurace byly oceněny Green Star za udržitelný přístup. Průvodce dále doporučuje desítky podniků napříč republikou.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám