Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Sobotka při návštěvě Temelína potvrdil, že se obě jaderné elektrárny budou starat o polovinu energie

Současná vláda by měla 3. června schválit Národní akční plán rozvoje jaderné energeticky v České republice. Koalice chce do budoucna podpořit jádro jako jeden z klíčových zdrojů výroby elektřiny. Při sobotní návštěvě Jaderné elektrárny Temelín to řekl premiér Bohuslav Sobotka.

„Souvisí to s tím, že polovinu elektrické energie by měly do budoucna zajišťovat naše dvě jaderné elektrárny. Dalších pětadvacet až třicet by bylo z obnovitelných zdrojů,“ řekl na tiskové konferenci Sobotka. Očekává se, že využití uhlí a plynu bude postupně klesat, a tak by právě obnovitelné zdroje měly jejich místo zaujmout.

„Jsem rád, že se nám tento proces podařilo dokončit. Řada lidí na něm pracovala dlouhé roky,“ doplnil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Na základě této koncepce by Česká republika měla být v energetické sféře co nejvíce nezávislá.

Rovněž se počítá s rozšířením obou jaderných elektráren. „Vzhledem k tomu, že elektrárna v Dukovanech byla uvedena do provozu o patnáct let dříve než v Temelíně, dá se tam očekávat větší tlak na odstavení reaktoru v dalších letech,“ přidal Sobotka. Výstavba by měla proběhnout ve formátu jednoho bloku v každé elektrárně s tím, že projektové práce připraví zázemí pro možnou následnou výstavbu dalšího bloku. Výběrové řízení na dodavatele by mohlo být zahájeno koncem příštího roku.

Temelín je jednou z nejbezpečnějších jaderných elektráren. A pravděpodobně patří i k nejkontrolovatelnějším. Do května zde proběhlo na 32 prověrek. Navíc by měla být v tomto roce dokončena prakticky všechna opatření z hlediska stress testů, které byly realizovány po havárii v japonské Fukušimě.

Štítky jaderná elektrárna, Bohuslav Sobotka, Jaderná elektrárna Temelín, Česko, Jan Mládek, návštěva, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobotka při návštěvě Temelína potvrdil, že se obě jaderné elektrárny budou starat o polovinu energie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.