Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Vojáci chránili Temelín před vzdušným útokem

Dopravní letadlo směřující na jadernou elektrárnu. Nikdo z letadla nekomunikuje s řízením letového provozu. V tu chvíli letadlo zaměřují radary protiletadlového raketového pluku ze Strakonic a stroj ovládaný teroristy je bezpečně sestřelen. Takovouto ukázkou vyvrcholilo čtyřdenní armádní cvičení zaměřené na ochranu jihočeské elektrárny Temelín proti teroristickému útoku ze vzduchu.

Do celého cvičení se zapojily dvě stovky vojáků. Jejich úkol byl jediný. Vyzkoušet si obranu elektrárny při teroristické hrozbě. V takové situaci přijímá vláda mimořádná bezpečnostní opatření a armáda vyráží chránit obě české jaderné elektrárny do jejich blízkosti.

„Jaderná elektrárna Temelín náleží k důležitým objektům pro obranu státu. To znamená, že v případě jejího ohrožení může vláda rozhodnout o aktivaci určených prvků AČR k zabezpečení obrany a ostrahy,“ uvedl generálmajor Jiří Baloun.

V celém cvičení Safeguard šlo také o součinnost několika složek - profesionálních vojáků, příslušníků Aktivní zálohy, policistů a společnosti ČEZ.

Po celou dobu cvičení byl ve speciálním bezpečnostním režimu již zmíněný protiletadlový pluk, který byl ohraničen pěti kilometry žiletkového plotu. Strakonický pluk si k elektrárně přivezl zařízení pro odpalování raket, radary pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů či komunikační systémy pro velení a řízení palby.

Při cvičení se však nezaměřovalo pouze letadlo, ale také dron, který nesl fiktivní výbušninu.

Temelín podobná cvičení praktikuje dvakrát ročně s policií a jednou měsíčně si řešení nestandardních situací trénuje sám. Celé akce se zúčastnila také kompletní ostraha a byl svolán havarijní štáb. V rámci elektrárny se zapojila téměř stovka lidí.

„Pokud by podobné nebezpečí hrozilo, tak hlavní ochrana by byla na státu, který k tomu má příslušné nástroje. Nicméně i my bychom posilovali svoji bezpečnost. Upravili bychom režim ochrany, omezili vstup do elektrárny a zesílil by se i monitoring dění kolem elektrárny,“ představila roli ČEZu Iva Kubáňová, ředitelka bezpečnosti elektráren ČEZ.

Jak již bylo zmíněno, do cvičení se zapojila také policie, konkrétně z obvodního oddělení Týn nad Vltavou. Ti při cvičení zadrželi pachatele, který nerespektoval pokyny armády na kontrolním místě a s osobním vozidlem do vojáků dokonce najížděl. Následně byl přivolán také pyrotechnik, kvůli podezřelému zavazadlu. Toho jistil tým policejních profesionálů z jednotky určené pro ochranu elektrárny.

„Bezpečnost jaderné elektrárny je prioritou i pro jihočeskou policii,“ dodal jihočeský policejní ředitel Miloš Trojánek.

Dle všech zúčastněných proběhlo celé cvičení podle plánu a úspěšně. Jaderná elektrárna Temelín je tak v bezpečí.

 

Autoři | Foto Václav Brom

Štítky elektrárna, jaderná elektrárna, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Strakonice, policie, Jiří Baloun, Safeguard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojáci chránili Temelín před vzdušným útokem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.