Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vítězství dorostu v soutěži jsem čekal, přiznává předseda klubu Malše Roudné Libor Šolc

Nedaleko za branami krajské metropole se neustále rozrůstá a výkonnostně posouvá fotbalový klub Malše Roudné. Ten od minulé sezony spolupracuje s českobudějovickým Dynamem. Díky vzájemné výpomoci se Roudné udrželo jako nováček v divizi, starší dorost vyhrál suverénně svou soutěž a celkově koncept práce s mládeží, kterým se klub prezentuje, přináší rok co rok na E.ON stadionu úspěchy. O tom sám mluví i předseda klubu Libor Šolc.

Jak se vám zamlouvala v minulé sezoně spolupráce s Dynamem?
Určitě nám to přineslo spoustu kladných věcí, samozřejmě. Bezesporu ti kluci, kteří k nám přišli, tak nám pomohli. To se týká především podzimní části, kdy k nám chodili kluci z A-týmu. A vyjma jednoho zápasu v Hořovicích, který se nepovedl, tak byli oporami. V těch zápasech, ve kterých nastoupili, nám pomohli k bodům. Musím říct, že ti kluci tu byli rádi, nebylo to z nějakého donucení. Přistoupili k tomu zodpovědně a myslím, že je to tu i bavilo.

A měnila se nějak spolupráce s příchodem nového trenéra?
Já bych neřekl, že se změnila, ale bylo to v podstatě kvůli tomu, že jsme se dohodli, že dostanou šanci i kluci z Juniorské ligy, aby vyzkoušeli dospělý fotbal. Protože mezi tou juniorskou soutěží a divizí mužů je rozdíl v tom, že tohle hrají vyloženě zkušenější a starší hráči. Je to pro ty kluky zase něco jiného. Proto nám ta jarní sezona zezačátku tolik nevyšla, ale celkově jsme spokojeni. Pro někoho mohlo být šesté místo zklamání, ale myslím si, že celkové působení musíme hodnotit kladně.

Mně to připadá jako úspěch, přece jen jste byli v divizi znovu jako nováček.
No jasně. Je to určitě úspěch, protože jsme měli po podzimu klid a mohli jsme dávat šanci jak našim mladým odchovancům, co byli ještě věkem dorostenci, tak i těm klukům z Dynama.

Očekáváte, že se ta spolupráce bude nějak měnit po pádu Dynama do nižší soutěže?
Dle dohody, co máme s Martinem Vozábalem, bychom měli pokračovat ve spolupráci ve stejném trendu. To znamená v těch dvou až třech hráčích na utkání našeho A-týmu. A jakou to bude formou, jestli půjdou zrovna hrát ti hráči, kteří jsou vyloučeni, nebo po zranění, to ukáže čas. Není to postavené tak, že my si budeme vybírat. V podstatě chceme přispět k tomu, aby se ti hráči mohli rozehrát. Uvidíme, co ta soutěž přinese. Já věřím, že Dynamo kádr poskládá na solidní úrovni pro druhou ligu, a že z toho budeme profitovat i my.

Malše Roudné obecně staví na mladých hráčích a ten koncept s mládeží u vás evidentně vychází.
Určitě. Ono je to také tím, že se třeba starší dorostenci připravují s muži ve stejných časových úsecích. Není to v tom, že by to trénoval jenom jeden člověk, ale je to rozložené mezi trenéry A-týmu, B-týmu a dorostu. Ta koncepce vychází z nějaké úrovně pro všechny stejné a myslím si, že se nám to letos osvědčilo, protože áčko bylo šesté, béčko druhé v I. A třídě a dorost soutěž vyhrál. Nehledě na to, že se to prolínalo, a tak si spousta kluků zahrálo minimálně za to béčko, ti nejlepší se dostali třeba až do zápasů áčka. V tomhle modelu budeme pokračovat.

Čekali jste, že dorost zvítězí ve své soutěži takhle suverénně?
Já se přiznám, že ano. Protože loni jsme sem přivedli pět kluků, kteří hráli dorostenecké soutěže v Dynamu. A jelikož nemají osmnáctku, tak šli hrát sem. Chtěl jsem, aby hráli na špici o titul, což se nakonec povedlo. Kluci to s přehledem vyhráli. Měli tam samozřejmě několik klopýtnutí, ale to k fotbalu patří.

Dá se někdo z toho dorosteneckého kádru vyzdvihnout?
Ať už to vezmu od Ládi Vávry, který prakticky stabilně hrál za muže, nebo Honzy Matase, Martina Škody, Franty Vávry, tak bych asi musel vyzdvihnout celý tým, protože odehráli opravdu výbornou sezonu.

Máte teď v plánu Českou ligu dorostu?
Ne. Uvažovali jsme o tom na klubové úrovni, ale protože je to velmi náročná soutěž, je tam osmnáct týmů, s tím je spojené i hodně cestování, tak po ekonomické stránce nám to vycházelo, že jenom tým dorostu by nás stál 250 tisíc korun na dopravě a na odměnách pro rozhodčí. Tohle bychom i překonali, sportovně by nám to asi hodně ubralo, protože bychom museli poslat mladší dorost z krajského přeboru do I. A třídy a pro ty kluky by to byl strašný krok zpátky. Nám teď vychází třináct žáků, kteří skončili na druhém místě krajského přeboru, do mladšího dorostu. A kdyby tihle patnáctiletí měli hrát proti devatenáctiletým I. A třídu, tak to by nemělo vůbec žádný význam. To byl jeden z hlavních důvodů. Navíc bychom na tuhle soutěž měli strašně málo hráčů, asi třináct nebo čtrnáct. Kádr by musel mít tak osmnáct hráčů a brankáře. Abychom to odehráli s nějakým torzem a jen to zkusili, to by byl velký risk. Zvolili jsme teda stejný systém jako loni, budeme hrát krajský přebor a budeme se snažit ho hrát na čele. A chceme zase posunout mladší dorostence někam dále, tam teď přijde spousta kluků ze žáků, kteří udělali ohromný úspěch. Oni musí pokračovat v té partě a posunout se dál.

Cílem je tedy obhajoba vítězství v krajském přeboru?
Uvidíme, jak se ten kádr poskládá, ale budeme chtít hrát znovu v popředí.

Vy prakticky neustále modernizujete stadion. To je díky spolupráci s E.ONem?
Tahle spolupráce vznikla v průběhu loňského roku, kdy se nám povedlo vybudovat velké hřiště s umělou trávou. Byli jsme pro ně asi zajímavým partnerem, protože by se zde mohla pořádat jejich republiková finále E.ON Junior Cupu. Tu myšlenku jsme pak nějak rozvinuli s tím, že pokud by nad stadionem převzali záštitu, tak bychom z něj mohli udělat demonstrativní příklad pro to, jak se dá moderně i na sportovištích ušetřit a v rámci ekologie také smysluplně využívat. Nakonec jsme se dohodli, podpořili nám výstavbu umělého osvětlení, které bylo součástí první etapy toho hřiště. V druhé části by se mělo jednat o osazení čerpadla, jež by mělo ohřívat teplou vodu, tudíž bychom měli ušetřit za ohřev vody v bojlerech. Další rok by pak měla přijít úspora v rámci úsporného osvětlení v budově, v klubové restauraci a v části areálu, kde by se měly podél chodníků osadit solární lampy. Mělo by to znovu zvednout úroveň komfortu. My bychom také chtěli dál v té spolupráci pokračovat, ne ji tímto utnout, a zkrátka ten areál pořád posouvat dál.

Nechystáte třeba modernizaci parkoviště?
To je hodně těžké, protože jako klub se nemůžeme ucházet o granty z dotačních programů na modernizaci. Infrastruktura spadá do majetku obce. My se samozřejmě snažíme to nějak rekonstruovat, teď se nám podařilo spravit to aspoň tak, aby tu nebyly díry. Ale jako takové je to spíše otázka na obec. Třeba v budoucnu k tomu dojde, aby se sem podařilo zajistit kvalitnější příjezdovou silnici a parkoviště. Mě třeba napadlo, že by mohlo být využíváno například jako dráha pro in-line bruslaře. Je to ale mimo naše klubové možnosti.

Finále E.ON Junior Cupu se blíží, jak se chystáte na tuto akci?
Udržujeme hlavní hrací plochu, abychom ji měli takřka netknutou. Takže prochází celkovou regenerací včetně pokládání nových koberců v brankovišti a jinde. Finále bude asi s historicky největším počtem účastníků, proto musíme všechno připravit. Já doufám, že nám na ty tři dny vyjde počasí. Kdyby mělo tři dny pršet, tak by nám to přidělalo hodně vrásek na čele. Ale to si můžeme jenom přát, nijak to neovlivníme. S termínem se pohnout nedá, jelikož mezi pozvanými týmy je i AS Monako, které domlouvá patron Jan Koller. E.ON zde určitě bude chtít mít to nejlepší v této kategorii.

To počasí vám jen tak tak vyšlo při exhibici Jiřího Mádla a jeho bratrů...
To se povedlo, že po exhibici to vydrželo ještě hodinu a potom přišel ten slejvák. Nic to ale nenarušilo, naopak to pomohlo k rychlejšímu úklidu. (smích) Sice letos nepřišlo tolik lidí jako v loňském roce, ale i těch osmnáct stovek návštěvníků, je krásných. Bylo to bez problémů, nikde nebyly fronty, na nic se nečekalo, s parkováním také nebyl zádrhel. Myslím, že ze strany organizátorů byla spokojenost.

Hrál se zde i středoškolský turnaj O pohár rektora VŠTE. Jak ten se vám líbil?
Opět se to povedlo. Ze strany VŠTE jsme byli pochváleni a bylo nám přislíbeno, že i druhý ročník by se měl hrát u nás. Kluci to odehráli bez zranění, bylo tu k vidění několik zajímavých zápasů, protože tu hráli třeba fotbalisti z druholigového Táborska, z Dynama... Ta pestrost zápasů tu byla. Organizace probíhala hladce a dá se říct, že přesně na minuty. Byl jsem rád, že si to všichni užili, počasí bylo na fotbal také ideální. Třeba to příští rok rozšíříme ještě o nějaké další věci.

V červenci se u vás bude konat ještě jedna exhibice. Můžete prozradit, o co půjde?

Půjde o charitativní fotbalové utkání sportovců pro Pavla Hronka, výtěžek z celé akce slouží na jeho rehabilitační léčbu. Koná se to 11. července, starají se o to především manželky hokejistů Milana Gulaše a Martina Hanzala, takže to bude další článek, kterému se budeme snažit pomoci, protože je to smysluplný projekt. Zase se budeme snažit všechno zorganizovat tak, aby bylo vše v naprostém pořádku. A tím bych chtěl zároveň Budějčáky na tuto akci pozvat, protože je třeba takovou věc podpořit.

Foto: Jakub Matoušek

Štítky soutěž, Roudné, E.ON, krajský přebor, fotbal, finále, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, AS Monaco FC, Juniorská liga, Jan Koller

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězství dorostu v soutěži jsem čekal, přiznává předseda klubu Malše Roudné Libor Šolc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.