Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Na jindřichohradecké úzkokolejce začala sezona parních vlaků

Se začátkem letních prázdnin se na jindřichohradeckých úzkokolejkách rozjela sezona historických parních vlaků. Na Novou Bystřici vyjíždějí z Jindřichova Hradce denně, do Kamenice nad Lipou každý všední den. Pro cestující i další zájemce je připravena také jedna nová a jedna rozšířená železniční expozice.

K rozšířené expozici Regionálního úzkokolejného muzea v železniční stanici v Nové Bystřici přibyla výstava Zajištění traťového provozu mezi světovými válkami. Více než sto železničních exponátů od soukromého sběratele je pak nově ke zhlédnutí na výstavě ve stanici Kunžak - Lomy.

„Součástí obou souprav historických vagonů, jež převážně pamatují dobu první československé republiky, jsou rovněž bufetové vozy a kryté nákladní vozy na přepravu kol,“ upozornil ředitel Jindřichohradeckých místních drah Jiří Pavel.

Vlaky jezdí podle letního jízdního řádu. Z Jindřichova Hradce vyjíždí v 09:55 do Kamenice nad Lipou a o necelou hodinu později do Nové Bystřice. Jízda prvního vlaku trvá hodinu, druhého bezmála dvě. Jízdenka na kratším úseku do Kamenice stojí 140 korun, do Bystřice 180 korun. Za děti od tří let se platí polovina.

Během jízdy se cestující mohou ve vagonech nově začíst do bezplatného firemního časopisu Plnou parou. Na 32 stranách informuje slovem i obrazem o provozu na jindřichohradeckých úzkokolejkách a zároveň propaguje gastronomické speciality a historické a přírodní pamětihodnosti kraje podél obou úzkorozchodných tratí. „Vzhledem k vysoké obsazenosti parních vlaků doporučujeme cestujícím, aby si místa rezervovali předem,“ upozornil Pavel.

Společnost Jindřichohradecké místní dráhy je vlastníkem a provozovatelem železniční dopravy na 80 kilometrech úzkokolejných tratí Jindřichův Hradec - Nová Bystřice a Jindřichův Hradec - Obrataň. Společnost s ročním obratem 60 milionů korun provozuje celoročně pravidelnou osobní a nákladní dopravu v regionu a během letní sezony vypravuje pravidelné parní vlaky s historickými vozy.

Ročně společnost přepraví zhruba 400 tisíc cestujících. O její historii se mohou zájemci více dozvědět i v nové expozici v právě zrekonstruované Staré radnici v centru Jindřichova Hradce.

Zdroj: ČTK

Štítky Jindřichův Hradec, Nová Bystřice, Kamenice nad Lipou, Jiří Pavel, Kunžak, Československá republika, Jindřichohradecké místní dráhy, Bystřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jindřichohradecké úzkokolejce začala sezona parních vlaků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.