Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Koupání na jihu Čech komplikuje výskyt sinic

Většinu sledovaných lokalit pro koupání v Jihočeském kraji zasáhl výrazný výskyt sinic. Stojí za tím především vysoké teploty vzduchu a slunečné počasí, které v těchto týdnech v regionu panuje. Nejlepší podmínky pro koupání nabízí pláž v Lipně nad Vltavou.

Vodu u pláže na Lipně nad Vltavou poslední rozbory označují jako vhodnou ke koupání s pouze mírně zhoršenými vlastnostmi. Na pětistupňové škále dosáhla na druhý nejlepší stupínek. Ostatní sledované lokality mají horší hodnocení.

Nadlimitní výskyt sinic hygienici nezaregistrovali ani ve vodě u Vojníkova u orlické přehrady. Ale existuje tam mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů.

Na dalších sledovaných místech už aktuální odběry z pondělí ukázaly vyšší míru sinice. „Toto počasí je naprosto ideální a dochází k jejich rychlému množení,“ uvedl Vratislav Heinige z českobudějovické krajské hygienické stanice. Nadlimitní hodnoty sinice hygienici zaregistrovali na orlické nádrži u kempu Radava a tábořiště Podolsko, u lipenské přehrady pak na plážích v Horní Plané a v Černé v Pošumaví a rovněž v rybnících Hejtman a Staňkovský, které se nacházejí na Jindřichohradecku. U všech těchto lokalit hygienici ohodnotili kvalitu vody stupněm číslo tři, což znamená zhoršenou jakost, nebo stupně číslo čtyři, což představuje nevhodné podmínky pro koupání.

Sinice mohou způsobit komplikace především dětem, alergikům nebo těhotným ženám. Problémy se projeví především zarudnutím kůže a svěděním. Pokud se někdo potápí nebo plave bez brýlí, mohou ho potom intenzivně pálit oči.

Zdroj: ČTK

Štítky koupání, Česko, pláž, Lipno nad Vltavou, Jihočeský kraj, Krajská hygienická stanice, Vojníkov, Vodní nádrž Orlík, Podolsko, Vodní nádrž Lipno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupání na jihu Čech komplikuje výskyt sinic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.