Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Návštěvnost na jihočeských koupalištích překonávala rekordy

I kdyby už do konce prázdnin zůstaly koupaliště v Jihočeském kraji zavřené, i tak výrazně překonají návštěvnost z loňského léta. Doposud totiž bylo minimum dní, kdy areály zůstaly mimo provoz kvůli nepříznivému počasí.

Zatímco řada lidí si na extrémní vedra stěžovala, provozovatelé koupališť a letních plováren takové podmínky vítají. V největších jihočeských areálech se někdy tísnila i více než tisícovka návštěvníků za den. Vyplývá to z ankety ČTK.

Přestože se v souvislosti s létem 2015 mluví jako o extrémně teplém, není to tak dlouho, kdy bylo počasí podobné. "Díval jsem se na teploty z roku 2013 a hodně se těm letošním blížily. Jedinou výjimkou bylo, že v průměru na tři, čtyři slunečné dny připadal jeden deštivý," uvedl vedoucí koupaliště v Dačicích na Jindřichohradecku Mojmír Holec. Letos zatím tamní areál navštívilo přibližně 29.000 lidí. Přitom loni se za celé léto přišlo v Dačicích vykoupat 13.000 osob. "Ale v roce 2013 to bylo 28.000 návštěvníků, což potvrzuje má slova," řekl Holec. Dodal, že koupaliště ve své devítileté historii letos dosáhlo rekordní návštěvnosti.

Výrazný nárůst zaznamenali také v Soběslavi na Táborsku. Tam se letos na letní bazén zatím přišlo vykoupat přes 29.000 lidí, což je o 12.000 více než loni. "Ale před dvěma roky tu za léto bylo 35.000 návštěvníků," uvedl Vladimír Falada, jednatel společnosti, která koupaliště v Soběslavi provozuje. Dodal, že úměrně s počtem návštěvníků se pohybuje i hladina nákladů. Za každou osobu, která přijde, musí provozovatel do bazénu dopustit 60 litrů nové vody. Enormní nápor lidí zažilo letos i koupaliště v Horní Stropnici na Českobudějovicku. Podle starosty města Václava Kučery to byl z hlediska návštěvnosti nejúspěšnější rok v historii. "Denně jsme tu průměrně měli 500 až 600 lidí. Přesné číslo uvést nedokážeme, protože je u nás vstup zdarma, takže návštěvnost neevidujeme," řekl Kučera. Dodal, že lidé nebudou nic platit ani v příští sezoně. V roce 2017, kdy končí podmínky evropské dotace, které zahrnují i vstup zdarma, se možná situace změní. "Ale zatím jsme se o tom konkrétně nebavili," řekl Kučera.

Více lidí v porovnání s loňským rokem přišlo i na letní plovárnu v Českých Budějovicích. Největší areál na jihu Čech zavedl před sezonou tříhodinové vstupné za 60 korun. Do té doby lidé platili jen 90 korun bez ohledu na to, kolik hodin v areálu strávili. Z dosavadních přibližně 25.000 návštěvníků byla těch, co si zakoupili tříhodinové vstupné, zhruba čtvrtina.

Zdroj: ČTK

Štítky koupaliště, léto, Jihočeský kraj, Václav Kučera, Dačice, Soběslav, okres Jindřichův Hradec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost na jihočeských koupalištích překonávala rekordy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.