Hygienici na jihu dali za půl roku stravovacím zařízením 51 pokut

Jihočeští hygienici udělili v prvním pololetí letošního roku provozovatelům stravovacích zařízení 51 pokut kvůli různým nedostatkům. Jejich celková výše dosáhla 226.000 korun. Hygienici nejčastěji zjistili, že provozovatelé dané zařízení neudržují v odpovídajícím stavu a v čistotě. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila jihočeská krajská hygienická stanice. Statistika je přibližně srovnatelná s loňským prvním pololetím.

Hygienici v prvních šesti měsících letošního roku zkontrolovali 626 provozoven. Nejčastěji se jednalo o restaurace, hotely, závodní kuchyně nebo penziony. Jde totiž o zařízení, která si vyrábí vlastní jídla.

Hygienici za první pololetí zkontrolovali 437 takových podniků. V menší míře se pak zaměřili na kavárny a další podniky podobného druhu, kde si provozovatelé jídlo sami nevyrábí.

"Provozovatelům stravovacích zařízení hygienici uložili 85 dobrovolných opatření týkajících se především sanitace, likvidace potravin a pokrmů, údržby provozovny a jejího vybavení," uvedli ve zprávě hygienici.

Při kontrolách zjistili dále nedostatky v čistotě zařízení, ve skladování potravin, v používání potravin s prošlou dobou spotřeby nebo v nevhodném zacházení s odpady. Některé kontroly iniciovali svými podněty zákazníci.

Napsal ČTK

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky peníze, pokuta, kuchyně, jídlo, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.