Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Temelín odpojil od přenosové soustavy i druhý blok, Česká republika je rázem importní zemí

Ve čtvrtek pozdě večer byl od přenosové soustavy odpojen druhý blok Jaderné elektrárny Temelín. Podle informací bylo důvodem zvýšené chvění turbogenerátoru v nejaderné části elektrárny po zapnutí tlumivky (reguluje napětí v síti) v rozvodné stanici Kočín. Momentálně tak do přenosové soustavy není připojen ani jeden blok.

„Zvýšené hodnoty chvění zaznamenalo hned několik čidel. Chybu v měření tak operátoři vyloučili a turbínu odstavili. Reaktor je stabilizován na výkonu 16 procent. Aktuálně se připravují kontroly turbogenerátoru, ze kterých bude možno určit konkrétní příčinu a stanovit další kroky. Předběžně je odstávka plánována na dva týdny,“ přidává mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Kvůli odstaveným blokům se dostala přenosová soustava v České republice do problémů. „Kvůli neplánovanému výpadku druhého temelínského bloku a současně závadě ve chvaletické elektrárně se soustava potýká s bilančními problémy. Z exportní země jsme se naráz stali importní. Dispečeři ČEPS museli zažádat u provozovatelů sousedních přenosových sítí o výpomoc. V soustavě v některých hodinách bylo třeba nahradit více než 1000 MW výkonu a během dopoledne se tato hodnota pohybovala okolo 700 MW, což jsou zhruba tři čtvrtiny výkonu jednoho bloku Jaderné elektrárny Temelín. Záložní zdroje, které má ČEPS k dispozici, jsou v provozu prakticky všechny. Situaci navíc komplikují vysoké toky v sousedních soustavách, které výrazně omezují možnosti dovozu elektrické energie ze zahraničí. Výpadek obou temelínských bloků situaci sice komplikuje, během víkendu však bývá zatížení soustavy nižší. Zprovoznění prvního bloku přispěje ke stabilizaci situace,“ doplňuje tisková mluvčí České energetické přenosové soustavy Barbora Peterová.

Právě první blok Jaderné elektrárny Temelín by měl být zpátky připojen na konci tohoto týdne, přesněji v noci z neděle na pondělí. Už probíhá příprava na tlakovou zkoušku před spuštěním bloku. Opravu zpětných klapek na potrubí napájecí vody v nejaderné části dokončili technici v minulých dnech. Pomocné systémy elektrárny jinak pracují podle provozní potřeby bloků.

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, Česko, elektrárna, ČEPS, Kočín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín odpojil od přenosové soustavy i druhý blok, Česká republika je rázem importní zemí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.