Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Třetinu České republiky pokrývají lesy, od roku 1950 vzrostla jejich plocha o 154 tisíc hektarů

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil na svých stránkách další nevšední analýzu, která popisuje stav českého lesního hospodářství a jeho vývoj čase. Zajímá vás, jakou plochu lesy pokrývají nebo kolik dřeva se v České republice těží ve srovnání s dalšími evropskými státy? Tak čtěte dále...

Hned první informace vyplývající z provedené studie ČSÚ je překvapující, minimálně leckterému staromilci vezme argumenty z úst. Že dříve byla krajina samý les a dnes se jen kácí a betonuje? Omyl. Výměra lesních pozemků se od roku 1950 zvětšila o 154 tisíc hektarů a narostla na současných 2,666 milionu hektarů. Podíl lesních pozemků tak představuje 33,8 % rozlohy české republiky. „Plocha zalesňování provedeného uměle se v rámci dlouhodobého vývoje naopak významně snížila na 20,2 tisíce hektarů, v 50. letech přitom běžně činila více než 50 tisíc hektarů,“ konstatuje zpráva ČSÚ. Na grafu níže je jasně patrné, jak se desítky let komunistického marasmu promítly na vlastnickém podílu lesních ploch - zejména v 50. letech soukromé lesy prakticky vymizely a jejich podíl začal výrazně narůstat až v 90. letech minulého století. V roce 2014 bylo 57,7 % lesů státních, 26,6 % lesů soukromých a 15,7 % lesů v majetku obcí.

Graf: Výměra lesních pozemků v České republice


Zdroj: ČSÚ

Dalším analyzovaným faktorem je těžba dřeva, která je nejvýznamnější částí produkce lesnictví. V posledních několika letech stagnuje na úrovni mezi 15 až 15,5 miliony m3 bez kůry. „Konkrétně v loňském roce činila 15,48 milionu m3 bez kůry, přičemž 29% podíl připadal na nahodilou těžbu, především živelní a hmyzovou. V porovnání s obdobím let 1950 až 1970, kdy byla těžba dřeva na hektar lesních pozemků 3 až 4 m3 bez kůry za hektar, je však současná těžba dřeva stále poměrně vysoká. Činí 5,8 m3 bez kůry na hektar,“ uvedl Josef Kahuda z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu. Drtivou většinu vytěženého dřeva (10,984 milionu m3 bez kůry) tvoří dřevo smrkové. 1,8 milionu m3 dřeva představuje borovice, o zbytek vytěženého dřeva se dělí dub (0,9 milionu m3), modřín (0,3 milionu m3), buk (0,4 milionu m3) a bříza (0,2 milionu m2).

Graf: Těžba dřeva v České republice


Zdroj: ČSÚ

Pokud se podíváme na regionální srovnání, největší podíl dřeva se vytěží v Jihočeském kraji (přes 2 miliony m3), dále v Moravskoslezském kraji a Plzeňském kraji. Prim v těžbě listnáčů hraje Jihomoravský kraj. Toto srovnání ukazuje následující obrázek.

Graf: Těžba dřeva v krajích


Zdroj: ČSÚ

Podívejme se ještě na mezinárodní čísla. Pokud bychom porovnali objem dřeva vytěžený v České republice s Evropskou unií, dostaneme se v roce 2014 k vcelku zanedbatelnému tuzemské těžby ve výši 3,6 %. Nejvíce dřeva (cca 70 milionů m3 bez kůry) se těží ve Švédsku, dále v Německu (54 milionů m3 bez kůry) a v Polsku (přes 40 milionů m3). V Rakousku se těží zhruba o 2 miliony m3 více než u nás, na Slovensku pak necelých 10 milionů m3.

Napsal Aleš Rod

Štítky Česko, dřevo, les, Český statistický úřad, těžba, Evropská unie, Německo, Polsko, Rakousko, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetinu České republiky pokrývají lesy, od roku 1950 vzrostla jejich plocha o 154 tisíc hektarů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.