Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Test turbíny v Temelíně: Klíčové parametry jsou stabilní

Parametry modernizované turbíny druhého bloku se pohybují v rámci očekávaných hodnot. Takový závěr přinesla šestidenní zkouška, kterou v elektrárně Temelín odborníci dokončili v pondělí dopoledne.

Zkouška, která začala minulé úterý, se provádí za provozu na plném výkonu. Ten se během testu pohyboval nad 1080 MWe a blok svojí výrobou pokrýval přibližně desetinu české spotřeby. Pokud to není nezbytně nutné, tak operátoři s výkonem nemanipulují. Aby byla zkouška průkazná, blok musí jet na plném výkonu nepřetržitě 144 hodin. Přitom odborníci od výrobce i přímo z elektrárny sledují výkon, chvění, teploty a tlaky za jednotlivými stupni turbíny. „Stejné parametry se kontrolují i za běžného provozu. Rozdíl je v tom, že na těchto šest dní neplánujeme žádné zkoušky, testy ani další manipulace, které by mohly mít vliv na výkon bloku. Výrobce tak prokazuje, že turbína je schopná spolehlivě pracovat v provozních podmínkách,“ říká Václav Kojan z útvaru Centrální inženýring ČEZ.

Právě kvůli zvýšenému chvění musel být druhý blok v první polovině září na jedenáct dní odstaven. Výrobce upravil vůli mezi těsnícími břity ložiskových stojanů a rotorem turbogenerátoru. „Při provozu turbíny rozhodují desetiny milimetrů. A to jde o téměř šedesát metrů dlouhé soustrojí, které váží dva tisíce tun a některé jeho části se pohybují nadzvukovou rychlostí. Žádné laboratorní zařízení nedokáže nasimulovat reálné provozní podmínky. Proto je nutné některé detaily doladit až za provozu,“ vysvětluje Bohdan Zronek, ředitel JE Temelín.

Díky novým rotorům, které energetici do turbíny usadili letos na jaře, narostl výkon druhého temelínského bloku o dvě procenta. Za 15 let provozu elektrárna zvýšila svůj výkon o deset procent, konkrétně o 196 MWe, a svojí elektřinou zásobuje dalších více než půl milionu českých domácností. Do úprav ČEZ investoval 4,5 miliardy korun.

Štítky elektrárna, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Test turbíny v Temelíně: Klíčové parametry jsou stabilní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.