Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V rámci dne válečných veteránů byla odhalena pamětní deska letce Milana Malého

Den válečných veteránů se ve středu 11. listopadu slavil po celém světě. Výjimkou nebyly ani České Budějovice, kde se zavzpomínalo především na letce a plukovníka RAF Milana Malého - na bývalém vojenském letišti v Plané u Českých Budějovic byla slavnostně odhalena jeho pamětní deska.

„Jejich velké a hrdinské činy jsou příběhy odvahy často úplně obyčejných lidí, mezi něž určitě patří i pan plukovník Malý. Bez něj a jemu podobných bychom tu totiž dnes možná vůbec nebyli,“ uvedl hejtman Jiří Zimola, který se slavnostního aktu zúčastnil.

Jiří Zimola zdůraznil, že je potřeba připomínat hrůzy všech válek, kterými lidstvo prošlo. „Ve světě se opět rozrůstají válečné konflikty a něco nedobrého se děje i nedaleko za našimi hranicemi.“

Lidé se během dne zastavovali například také u památníku na počest letcům druhé světové války, který se nachází u budějcké hlavní pošty. Někteří jedinci dokonce přinesli i růže.

Na válečné veterány se leckde vzpomínalo už před několika dny. V neděli se konala tradiční pietní akce u památníku obětem 1. světové války na Husově třídě u zastávky MHD U parku. Bohužel účast nebyla nejvyšší. „Zúčastnila se jen hrstka lidí. Spíš kolemjdoucí,“ informoval čtenář Jiří Podlešák.

Nutno dodat, že den válečných veteránů není jen vzpomínkou na padlé, ale také oslavou žijících vojáků.

Den válečných veteránů

Čtvrtek, 12. listopadu 2015, 11:09

Den válečných veteránů
Den válečných veteránů

Autoři | Foto Dominik Svoboda, Jan Luxík

Štítky Milan Malý, Den vzpomínek, České Budějovice, Royal Air Force, Jiří Zimola, Planá, druhá světová válka, první světová válka, pamětní deska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Fuk

„Zúčastnila se jen hrstka lidí. Spíš kolemjdoucí,“ informoval čtenář..... Tak se ptám: Čí je to chyba, kdo o akci věděl předem, jaká byla propagace, co místní vojenská posádka? A proč v neděli, když den veteránů byl ve středu 11.11. ? A kolik lidí bylo na letišti? Z forografií ani z popisu to není příliš zřejmé.... A netříštíme síly (a pozornost lidí), když už máme těch pomníků tolik? Ne, že by si padlí na frontách všech válek, naši letci i pan plukovník Malý poctu nezasloužili. Ale udělala i Drbna něco pro to, aby se o nich více vědělo? (Raději se neptám, co budějovické školy činí pro to, aby nastupující generace nezapomněla a ani na to, zda věnujeme stejnou pozornost všem, kdo pro naši současnost položili v Budějcích a okolí životy a po mnohých zůstaly jen zaprášené pamětní desky. Tak nějak mi přijde, že s velkou či menší slávou odhalíme či zrekonstruujeme pomník a po několika málo letech si až na pár lidí nikdo nevzpomene....)

Čtvrtek, 12. listopadu 2015, 13:52Odpovědět

V rámci dne válečných veteránů byla odhalena pamětní deska letce Milana Malého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.