Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Kopie Svatováclavské koruny je k vidění na budějcké radnici

Kopii svatováclavské koruny si může veřejnost prohlédnout v českobudějovické radnici. Napodobenina jednoho z korunovačních klenotů dorazila do Českých Budějovic dnes z Karlštejna. Svatováclavská koruna tu bude vystavena do 17. listopadu jako součást programu k letošnímu oslavám 750. výročí vzniku města.

„Je za námi poměrně náročné období tohoto roku. Město celkově na oslavy nevynaloží více než dva miliony korun,“ řekl novinářům primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda.

Svatováclavská koruna je jako česká královská koruna nejstarší a nejvýznamnější součástí korunovačních klenotů. Její kopii si zájemci mohou prohlédnout ve výstavní síni českobudějovické radnice v rozšířených návštěvních hodinách do 19:00. Koruna tak doplní letošní mimořádné výstavy. Na nich České Budějovice představily pohřební insignie krále Přemysla Otakara II. a kopie císařské koruny. „Na radnici se nám tak povedlo v jednom roce přivézt hned tři koruny panovníků a velký zájem veřejnosti, která je přicházela obdivovat, nás potěšil,“ řekl náměstek primátora František Konečný. 

Dodal, že návštěvníkům výstavy korunovačních klenotů bude zdarma k dispozici brožurka pod názvem Insignie českých králů v Budějovicích. Na šestnácti stranách přináší jednak základní informace o historii a významu Svatováclavské koruny a ostatních insignií a o místech jejich uložení, jednak o dočasných pobytech českých korunovačních klenotů v Českých Budějovicích v době nepřátelského ohrožení Prahy v letech 1631 - 1635.

Foto Dominik Svoboda | Zdroj ČTK

Štítky radnice, České Budějovice, Hrad Karlštejn, Jiří Svoboda, Přemysl Otakar II., František Konečný, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kopie Svatováclavské koruny je k vidění na budějcké radnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.