Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

A jako agrosalon, Ž jako živitelka. Budějcká výstava zahájena

Je čtvrtek 28. srpna. Přesně v devět hodin se otevírají brány areálu Výstaviště - začíná 41. ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Začíná největší česká přehlídka práce zemědělců, potravinářů, výrobců zemědělských strojů a technologií, rybářů, lesníků, zahradníků, pěstitelů, myslivců...

Letošní ročník, stejně jako ty předchozí, nabízí opravdu bohatý program, a tak Budějcké Drbně nastává dilema - na co se dívat a co svým čtenářům představit a popsat dřív? Kam oko a objektiv Drbny dohlédne, tam je něco zajímavého... Jak nic nevynechat? Mozkové buňky aktivovány, dilema vyřešeno (ano, Budějcká Drbna si vždycky umí poradit). Nejlépe bude vzít to podle abecedy.

Agrosalon: Z původně malé lokální výstavy vyrostla „naše“ budějcká Země živitelka v agrosalon mezinárodního významu. To dokazuje i letošní rekordní účast 630 českých a 18 zahraničních vystavovatelů a také očekávaná návštěvnost více než 100 tisíc návštěvníků.

Biostyl: Výstava věnovaná ekologii a zdravému životnímu stylu, zdravé výživě, zdravé kosmetice, tedy aktuálním trendům. Dalšími doprovodnými výstavami je Mezinárodní výstava družstevnictví a Ekostyl.

Celebrity: K tradicím agrosalonu patří účast politiků a představitelů českého zemědělství. Také letos se slavnostního zahájení v Pivovarské zahradě zúčastnil prezident České republiky Miloš Zeman, ministr zemědělství Marian Jurečka, prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman, předseda Senátu ČR Milan Štěch, primátor Českých Budějovic Juraj Thoma a další. Součástí zahajovacího ceremoniálu bylo také předání cen: Cena ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky pro rok 2014, Cena ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a vývoje v roce 2014, předání certifikátu národní značky kvality KLASA a předání certifikátu „Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou ČR“.

Dny: Každý z pěti dnů výstavy je věnován konkrétnímu námětu: čtvrtek - Den Země živitelky, Den technologií, pátek - Družstevní den, Den českého venkova, sobota - Národní dožínky, Den myslivosti, neděle - Den zdraví, pondělí - Den zemědělství.

Expozice: Venkovní i pavilonové představují desítky tisíc exponátů na celkové ploše 36 tisíc metrů čtverečních.

Fandíme řemeslu: Jeden z mnoha doprovodných programů, zaměřený na rozvoj a podporu tradičních i nových řemesel a živností.

Granule, krmné směsi, speciální doplňky krmiva - po delší době se na agrosalonu představí i čeští výrobci krmiv pro hospodářská zvířata. Jejich výrobky a výrobní technologie jsou v pavilonu D5.

Hospodářská zvířata: Být na Živitelce a nejít se podívat na slepice, ovce, kozy, koně, krávy a koně? Nemyslitelné! Kroky malých i velkých návštěvníků za touto oblíbenou atrakcí letos vedou do pavilonu D5.

Chutná hezky. Jihočesky! Prezentace známé jihočeské soutěže, pořádaná Regionální agrární komorou Jihočeského kraje, zaměřené na podporu kvalitních regionálních potravin, nabídne návštěvníkům tradiční ochutnávky i možnost si výrobky zakoupit. Kvalitu českých potravin podporují i další soutěže, například soutěž o národní značku kvality Klasa nebo letošní novinka - Cena prezidenta Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek.

Inovace: Pravidelní návštěvníci si nemohou nevšimnout inovací a změn v areálu - od nově upravených ploch a zeleně až po změny a vylepšení v pavilonech, včetně doplnění audiovizuální techniky v expozicích.

Jídlo, jídlo, jídlo: Ano, i letos je na Živitelce čím se živit - a vůně opékaných klobás nebo sladce pečených vaflí se line široko daleko. Kdo by odolal?

Kombajny. Traktory. Přídavná zařízení - pluhy, vazače, sběrače, postřikovače. Dopravníky. Technologie. Letos podle organizátorů agrosalonu v mimořádně silném zastoupení.

Lesní a vodní hospodářství představují velmi atraktivní expozice. V pavilonech R1 a R3. Hospodaření v lesních porostech, těžba a zpracování dřeva, chov lesní zvěře stejně jako rozvoj českého rybářství a rybníkářství dokumentují nejen exponáty, ale i trofeje a fotografie. Velkému zájmu návštěvníků se těší ukázky „kuchyňského“ zpracování ryb a ochutnávky rybích specialit.

Ministerstvo zemědělství ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Agrární komora ČR, Potravinářská komora ČR, Zemědělský svaz ČR a Státní zemědělský intervenční fond - to jsou tradiční partneři a spolupořadatelé agrosalonu, jehož hlavním pořadatelem je Výstaviště České Budějovice, a.s.

Národní dožínky: Oslava ukončení sklizně a vlastně oslava práce zemědělců, zejména v rostlinné výrobě, proběhne za účasti premiéra Bohuslava Sobotky v sobotu 30. srpna.

Obnova a rozvoj venkova: Tematicky silně zastoupený program, který se různými akcemi, soutěžemi, prezentacemi a semináři prolíná celým agrosalonem a jeho hlavní expozice je v Pavilonu venkova (pavilon Z), kde proběhnou prezentace Národní sítě Místních akčních skupin, Spolku pro obnovu venkova ČR, místních akčních skupin z ČR, Národnej siete rozvoja vidieka SR, Evropské asociace LEADER pro rozvoj venkova a dalších českých i zahraničních partnerů. Na volné ploše jsou vystaveny regionální produkty ve spolupráci s Asociací regionálních značek. Expozici Jihočeského zemědělského muzea najdou návštěvníci po celou dobu výstavy v pavilonu C1.

Parkování: Parkoviště kolem výstaviště nejsou nafukovací, chce to trpělivost, stejně jako při čekání v kolonách...

Radost. Ano, i radost k Zemi živitelce patří. Radost z viděného, radost ze setkání se známými a přáteli, radost z dobrého jídla a pití. A hlavně radost z toho, že české zemědělství navzdory všem překážkám, problémům s počasím, diktátem Evropské unie, zahraniční konkurencí a dalším „neradostem“ stále trvá, rozvíjí se a živí nás.

Soutěže: Také jsou tradicí a ani letos nechybí. V soutěži Zlatý klas, vyhlašované Ministerstvem zemědělství ČR, se v pěti kategoriích - rostlinná a živočišná výroba, mechanizace a služby pro zemědělství, potravinářství a zpracovatelský průmysl - utká celkem 34 soutěžících. Další soutěží je například soutěž chovatelů masných plemen skotu - Angus show a Limousine show.

Trvání agrosalonu: 41. ročník se koná od čtvrtka 28. srpna do 2. září 2014, denně od 9 do 18 hodin, v úterý od 9 do 17 hodin. Teď je ovšem nejdůležitější informace, že

Výstava

Země

Živitelka začala.

41. Země živitelka 2014

Pátek, 29. srpna 2014, 12:05

41. Země živitelka 2014
41. Země živitelka 2014

Štítky Země živitelka, agrosalon, Výstaviště České Budějovice, výstava, soutěž, technologie, Drbna.cz, Agrární komora České republiky, Potravinářská komora České republiky, Česko, Ministerstvo zemědělství České republiky, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

A jako agrosalon, Ž jako živitelka. Budějcká výstava zahájena  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.