Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Alkohol nebo drogy? V Temelíně jsou nekompromisní

Klasické dechové zkoušky na alkohol rozšířila Jaderná elektrárna Temelín o kontroly zaměřené na další návykové látky. Při testech na drogy používá temelínská ostraha stejné metody jako Policie ČR. V Temelíně je nulová tolerance na alkohol a jiné návykové látky.

„Porušení této povinnosti může skončit i doživotním zákazem samostatného vstupu do areálu obou českých jaderných elektráren. Dodavatelské firmě navíc hrozí pokuta až 25 tisíc korun. U řidičů se povolává Policie ČR,“ popisuje sankce Julius Sabó, manažer fyzické ochrany Temelína i Dukovan.

Pomocí speciálních testerů umí ostraha elektrárny určit nejen přítomnost drog v těle, ale i konkrétní látku. Kontroly probíhají od dubna a zatím vedení elektrárny nemuselo řešit žádný případ, kdy někdo tuto povinnost porušil.

„Pokud by k tomu přece jenom došlo, tak postihy budou velmi přísné. Doživotní zákaz vstupu do areálu elektrárny by v případě zaměstnanců znamenal zásadní komplikaci,“ potvrdil mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Na rozdíl od drog se testy na alkohol provádějí v Temelíně již od začátku provozu. Ke kontrole může pracovník ochranky vyzvat každého, kdo vchází do areálu elektrárny. Nečekané zkoušce tak může být vystaven zaměstnanec, dodavatel nebo i návštěvník.

V průměru je každý den namátkově vybráno 20 až 30 lidí. V období odstávek jsou kontroly četnější. Například v srpnu jich bylo provedeno přes devět stovek. Drtivá většina kontrol končí negativně. Pozitivní výsledky jsou výjimečné.

„Ročně se jedná o jednotky případů. Většinou jde o lidi, kteří v elektrárně pracují krátce, pravidla nemají pod kůží a podcení zbytkový alkohol,“ poznamenává Sabó.

Pokud zaměstnanci při příchodu do práce mají podezření, že by mohli být pod vlivem zbytkového alkoholu, mohou si u vstupu sami orientačně dýchnout. Taková zkouška je anonymní a bez jakýchkoli záznamů. Je-li zkouška pozitivní, nejlepším řešením je domluvit se svým vedoucím na jednodenní dovolené. Vše se pak obejde bez sankcí.

O přísném režimu se ví i v okolí elektrárny, což nedávno pro ČTK glosoval starosta Temelína Petr Macháček. „Řada lidí z obce v elektrárně pracuje a vím, že si večer v hospodě raději odpustí další pivo, než aby druhý den porušili pravidla.“

Od začátku roku bylo provedeno dohromady přes osm tisíc zkoušek na alkohol a drogy. Pouze deset kontrol na alkohol bylo pozitivních. V případě drog ani v jednom případě test přítomnost návykových látek neprokázal.

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, alkohol, drogy, testery, Temelín, elektrárna, Policie České republiky, Dukovany, Petr Macháček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alkohol nebo drogy? V Temelíně jsou nekompromisní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.