Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Americký dieselgenerátor v Temelíně uspěl

Nový dieselgenerátor pro první blok je plně provozuschopný a v případě potřeby je schopen dlouhodobě zásobovat elektřinou důležité bezpečnostní systémy. Takový je hlavní závěr zkoušky, která od pátku probíhala v Jaderné elektrárně Temelín.

Přesně 72 hodin musel nový dieselgenerátor bez přerušení vyrábět elektřinu. To byl základní požadavek pro úspěšné zvládnutí zkoušky, která v úterý v jihočeské elektrárně skončila.

Za tři dny nepřetržitého provozu dodal záložní diesel do energetické soustavy 155 tisíc kilowatthodin elektřiny, což odpovídá měsíční spotřebě přibližně pěti stovek českých domácností. Přitom spotřeboval 55 tisíc litrů nafty.

„V sobotu ráno jsme zkoušku z důvodu nastavení vstřiku válců přerušili. Ještě ten samý den dopoledne byl provoz dieselgenerátoru opětovně zahájen. Jinak zkouška probíhala podle očekávání a splnila svůj účel,“ shrnul její průběh Eduard Pudil z útvaru Centrální inženýring.

Na druhém bloku jihočeské jaderné elektrárny je záložní dieselgenerátor připraven zajistit nouzové dodávky elektřiny od letošního června.

Nové dieselgenerátory instalovala elektrárna Temelín jako jedno z opatření přijatých na základě zátěžových testů Evropské unie. Jde o jedenáctý systém dodávky elektřiny potřebné pro chlazení reaktoru v případě havárie. Každý z dieselgenerátorů je určen pro daný blok. V úvahu přichází i varianta připojení k bloku sousednímu.

„Celý dieselgenerátor tvoří tři seizmicky odolné kontejnery. V prvním je vlastní motor, ve druhém naftové nádrže o objemu osm tisíc litrů a třetí chrání systémy nutné pro chlazení motoru,“ vysvětlil Marek Sviták, mluvčí Jaderné elektrárny Temelín.

Dieselgenerátory vyrobila americká firma Caterpillar a v Kutné Hoře byly usazeny do seizmicky odolných kontejnerů. Realizace tohoto projektu stála společnost ČEZ 430 milionů korun.

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, dieselgenerátor, zkouška, elektřina, Temelín, Evropská unie, Caterpillar, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americký dieselgenerátor v Temelíně uspěl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.