Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Aukce přinesla studentům další peníze na obnovu kostela

Výtěžek 264 tisíc korun na obnovu českobudějovického kostela svaté Rodiny na Senovážném náměstí přinesla středeční benefiční aukce uměleckých děl. Objekt patří Biskupskému gymnáziu a studenti se ho rozhodli obnovit podle návrhu známého architekta Josefa Pleskota.

„Pro tento účel i s obnosem z včerejší aukce už získali celkem 1,37 milionu korun,“ řekl kněz a spirituál Biskupského gymnázia Josef Prokeš.

Na podobě kostela se podepsal v minulosti komunistický režim. Poničenou stavbu teď začíná Biskupské gymnázium postupně renovovat. „Částka, kterou momentálně disponujeme, stačí k tomu, abychom zahájili práce na osvětlení kostela, zavedení elektřiny a topení,“ vypočítal Prokeš.

Aukce nabídla uchazečům přes 40 děl od 34 autorů. Zájemci vydražili téměř všechny exponáty. „Chtěl jsem podpořit opravu kostela a zároveň jsem hledal dílo, které si mohu s přítelkyní dovolit,“ uvedl jeden z úspěšných dražitelů Pavel Pelikán, student šestého ročníku Biskupského gymnázia.

Kostel Svaté Rodiny, který se nachází v těsné blízkosti historického centra Českých Budějovic, vznikl v 80. letech 19. století. Tehdy patřil ke klášteru a sirotčinci boromejek. V éře komunistického režimu byl kostel odsvěcen a přestal se používat pro církevní obřady.

Jeden z nejznámějších a nejuznávanějších českých architektů současnosti Josef Pleskot navrhl před dvěma roky projekt, který by měl pomoci k obnově objektu. Biskupské gymnázium v něm chce v budoucnosti pořádat mše i jiné školní akce.

Zdroj: ČTK

Štítky Kostel Svaté rodiny, České Budějovice, Biskupské gymnázium, kostel, Josef Pleskot, Josef Prokeš, Svatá rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aukce přinesla studentům další peníze na obnovu kostela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.