Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Biskupství opravilo od revoluce řadu kostelů

Českobudějovické biskupství investovalo do rekonstrukce kostelů od změny režimu v roce 1989 desítky milionů korun. Nejnákladnější akcí byla obnova katedrály svatého Mikuláše. Objekt byl kvůli rekonstrukci za více než 40 milionů korun více než dva roky uzavřený.

„V případě katedrály se nám podařilo polovinu sehnat z dotačních titulů, druhou polovinu jsme museli zaplatit sami,“ uvedl administrátor českobudějovického biskupství Adolf Pintíř. Obnovená katedrála svatého Mikuláše byla slavnostně otevřena na začátku loňského června.

Za posledních 25 let se biskupství snažilo rekonstruovat především kostely ve velmi špatném stavu. Nacházely se hlavně v pohraničním pásmu, odkud byli lidé v 50. letech vystěhováni. „Za zmínku v tomto směru rozhodně stojí rekonstrukce kostela Cetviny. Jde o takovou ztracenou oblast, ale historicky je to velmi cenné místo,“ uvedl administrátor.

V pohraničí se nachází také kostel Svatý Kámen u Dolního Dvořiště. „Ten byl v roce 1989 naprosto zničený a zdevastovaný. Ale povedlo se ho také zrekonstruovat,“ řekl Pintíř a zároveň připomněl, že výrazným způsobem se změnilo také poutní místo Lomec u Vodňan. Tam po terénních úpravách existuje venkovní areál s oltářem, kde lze sloužit mše pod otevřeným nebem.

Zatímco v jiných regionech od revoluce postavili nové kostely, v Jihočeském kraji žádný nevznikl. Počet věřících v jižních Čechách podle statistik stoupá, ale nedosahuje takové výše jako třeba na Moravě. Adolf Pintíř vysvětlil jeden z důvodů, proč se v regionu žádný sakrální objekt nezačal stavět.

„Měli jsme trochu štěstí v tom, že v první polovině 20. století naši předci postavili kostely v Českých Budějovicích v oblastech dnešních Čtyř Dvorů, Suchého Vrbného a u nemocnice. Město se pak právě v těchto třech směrech začalo zvětšovat,“ vysvětlil.

Podle posledního oficiálního sčítání lidu z roku 2011 se k otázce víry vyjádřilo téměř 325 tisíc obyvatel kraje. Z nich se přes 130 tisíc označilo za věřící. Počet věřících v jižních Čechách však v porovnání s předchozími statistikami vzrostl.

„V budoucnosti by v regionu mohl stát nový církevní stánek v oblasti mezi českobudějovickými sídlišti Vltava a Máj. Začalo tam bydlet hodně lidí a aspoň malý kostel by si tato lokalita zasloužila,“ dodal Adolf Pintíř.

Zdroj: ČTK

Štítky Českobudějovické biskupství, rekonstrukce kostelů, revoluce, miliony korun, kostel, biskupství, rekonstrukce, Adolf Pintíř, Jihočeský kraj, Dolní Dvořiště, U Svatého Kamene

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biskupství opravilo od revoluce řadu kostelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.