Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějčáci demonstrovali proti sporné dohodě ACTA

Minulou sobotu se v Českých Budějovicích uskutečnil protest proti dohodě ACTA, která znamená omezení svobodného internetu a soukromí. Česká republika pozastavila ratifikaci, avšak neřekla jasné ne.

České Budějovice se s dalšími českými městy připojily k mezinárodní demonstraci proti této dohodě. Demonstrace byla předem nahlášená a obešla se bez problémů či výtržností. Přes sociální síť Facebook se přihlásila necelá tisícovka lidí, avšak na náměstí se jich sešlo sotva sto.

Nejdříve procházeli kolem kašny a skandovali hesla jako „Stop ACTA!“ nebo „Nechceme cenzuru!“. Poté se vydali na Lannovu třídu, kde protest pokračoval. Demonstraci dohlíželo několik policistů, kteří byli připraveni v případě jakéhokoli problému zasáhnout.

Jedním z nejmladších účastníků byl čtrnáctiletý demonstrant David.

Co tě sem i v takové zimě přivedlo?

„Přišel jsem vyjádřit svůj názor na dohodu ACTA.“

Můžeš říct, co ti na ACTA vadí nejvíc?

„Nabourání soukromí, přístup do počítače a kontroly na hranicích.“

Jaký máš názor na skupinu Anonymous?

„Uznávám zahraniční Anonymous, kterým se povedlo získat mediální zájem a tím pádem diskuzi o ACTA. Čeští se nějak výrazně nepředvedli.“

Podařilo se nám získat také vyjádření jednoho z hlavních organizátorů budějcké demonstrace Ivo Vlasatého.

„Je mi dvacet let, pocházím z Mirovic, ale narodil jsem se v českobudějovické porodnici a posledních téměř šest let Budějcích v podstatě žiji. Aktivní odpor proti ACTA se tady začal formovat v pátek 27. ledna, když na Facebooku vznikl impuls, aby se lidé, kteří s ní nesouhlasí, o víkendu potkali na náměstích. Tam se nás druhý den opravdu několik sešlo. Ve čtvrtek 2. února následovalo shromáždění, kde začalo plánování tohoto protestu.

Vzal jsem na sebe úkol jít shromáždění ohlásit na magistrát, takže formálně jsem jeho svolavatel, ale nepovažuju se za nějakého hlavního organizátora. Nápady jsme na stránce facebookovské události diskutovali společně a i samotný protest byl z velké části spontánní a improvizovaný.

Stejně jako mnozí další jsem vytiskl a rozvěsil pár plakátů, snažil se, aby se o akci dozvědělo co nejvíc lidí, vytiskl nějaké letáčky a petici. A přímo na protest jsem se připravil tak, že jsem se teple oblékl a vzal si termosku s čajem. I tak byl ten mráz dost nepříjemný…

Nejvíc mi vadí, jaká opatření ACTA umožňuje. Lidé, kteří se ji snaží protlačit, sice argumentují, že jsou to jen doporučení, která u nás určitě nikdo nebude požadovat. Ale tím, že bude ACTA uvedena v platnost, se z nich stane jakýsi standard a ´dobrá praxe´, takže nevěřím, že jich vláda (tato nebo některá z příštích) nezneužije.

Navíc už směr, kterým dohoda chce směřovat ochranu autorských práv, se mi zdá nešťastný. Navrhovaná opatření totiž mohou mít účinek jen v případě, budou-li uplatňována důsledně a systematicky, což by vedlo k zásadnímu omezení práv na soukromí i svobodu projevu a definitivnímu popření presumpce neviny.

To, že je v prvé řadě mířena proti občanům (terminologií ACTA ´konzumentům´), a nikoliv proti zemím, jako je Čína, které ve velkém porušují celý koncept duševního vlastnictví, je podle mého názoru docela zjevné.

Anonymous považuji za další z hnutí, jako jsou španělští Indignados nebo americké OCUPPY, byť v mnohem větší míře souvisí s prostředím internetu. Tato hnutí jsou dle mého názoru reakcí na sílící snahy nejbohatšího zlomku populace omezit práva zbytku a získat tak ještě větší moc a z toho plynoucí důsledky pro řadové obyvatele.

Já sám nic nechystám, ale pokud evropské vlády od ACTA neustoupí, nepochybuji o tom, že další protesty budou následovat. Ale pokud se nestane něco neočekávaného, myslím si, že takováhle masová (celorepubliková či celoevropská) akce by se měla opakovat nejdříve za dva týdny, spíše za měsíc.“

Napsal a fotografoval Vratislav Zámiš, externí drbňák Budějcký Drbny

Štítky Anti-Counterfeiting Trade Agreement, České Budějovice, protest, Česko, Facebook, Anonymous, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčáci demonstrovali proti sporné dohodě ACTA  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.