Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějce mají hlavního architekta. Na třetí pokus

Více než dva roky trvalo jihočeské metropoli, než našla takového odborníka, jenž bude pod Černou věží působit jako hlavní městský architekt. Pravděpodobně již od ledna 2014 se této zodpovědné funkce ujme Ing. Arch. Jan Němec, jihočeský rodák dlouhodobě působící v Praze.

Komise složená ze zástupců vedení města oslovila pět kandidátů a výzvu uveřejnila na internetu. „Všichni splnili zadávací kritéria,“ řekla náměstkyně primátora Ivana Popelová a dodala, že porota se vážně rozhodovala mezi třemi architekty. Nakonec ji ale nejvíce zaujal Jan Němec, kterého magistrát kontaktoval na základě doporučení od bývalého ředitele České komory architektů Jiřího Plose.

„Hodnotila se jak cena, tak i návrh strategie, který měli kandidáti vypracovat. Dokument zahrnoval orientaci v problematice rozvoje města České Budějovice, návrh na organizaci Útvaru hlavního architekta a také základních cílů při zpracování nového územního plánu,“ vyjmenovala Popelová jednotlivé úkoly s tím, že všechny kandidáty si komise po prostudování zaslaných materiálů pozvala i na ústní pohovor.

Dvaašedesátiletý Jan Němec, rodák z Kardašovy Řečice, absolvent budějcké stavárny a následně i Fakulty architektury na ČVUT v Praze, mimo jiné architekt města Nymburk a spolumajitel pražského architektonického a projektového ateliéru AR18, si získal nejvyšší představitele Budějc především svou vizí vytyčit přirozené hranice zastavěného území města a vytvořit kolem něj jakýsi zelený prstenec, který by zachoval přírodní ráz krajiny a městu vrátil jeho skutečnou funkci.

„Problémem současnosti, kterému se bude hlavní architekt kromě jiného věnovat, je takzvaná suburbanizace, kdy lidé mají tendenci se stěhovat do vilových částí na okraji města nebo do přilehlých vesnic. Tím dochází k vylidňování centra a ztrátě hodnoty nemovitostí,“ řekla náměstkyně primátora s očekáváním, že nový hlavní architekt by měl majetku v centru zase vrátit jeho hodnotu.

Radnice od hlavního architekta rovněž očekává, že svou autoritou a znalostí problematiky bude schopen lépe argumentovat a přesvědčit zastupitele při jejich zásadních rozhodnutích. Podle smlouvy bude muset Jan Němec v Českých Budějovicích trávit každé dva týdny minimálně dva dny a bude spolupracovat se zatím čtyřčlenným týmem z Útvaru hlavního architekta.

Jan Němec navrhl tento odbor rozdělit na tři agendy - jedna bude zaměřena na zastupování města v územních řízeních a při vydávání stanovisek a v rámci konzultací s projektanty a investory, druhá na urbanistickou koncepci či vyjadřování se a zpracovávání regulačních plánů a třetí bude agenda pro dopravní a technickou infrastrukturu.

„Během dnešního dne vyrozumíme všechny uchazeče o výsledku veřejné zakázky. Neúspěšní žadatelé budou vyzváni, aby se vzdali práva na odvolání. Pokud tak učiní, smlouvu s Janem Němcem bychom chtěli podepsat ještě do konce letošního roku tak, aby mohl od 1. ledna začít fungovat jako hlavní architekt města České Budějovice,“ dodala ve čtvrtek dopoledne Ivana Popelová.

Budějcká Drbna nového hlavního architekta telefonicky kontaktovala, ke svému budoucímu postavení se však Jan Němec zatím nechtěl veřejně vyjadřovat. „Zatím jsem tuto informaci oficiálně neobdržel,“ omluvil se muž, podle jehož vizí by se měla ubírat budoucnost našeho města.

Štítky hlavní architekt, České Budějovice, Jan Němec, AR18, architekt, Praha, Černá věž, Česká komora architektů, České vysoké učení technické v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce mají hlavního architekta. Na třetí pokus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.