Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Budějčtí vandalové opět na scéně

Od roku 2008 zdobí každý rok naši krásnou jihočeskou metropoli sochy, které do našich ulic a parků přinášejí nevšednost a hlavně jejich přítomnost dává Budějčákům tušit, že léto je tady. Často se ale mezi nimi najde někdo, komu umění ve městě nějakým způsobem vadí a dává to náležitě najevo.

Letos to „odskákaly“ sochy malých mazlíků, kteří trůnili na Sokolském ostrově. Vandalové zakročili jako vždy rázně. Sochy zničili a jednu třicetikilogramovou dokonce odnesli. Sochy mazlíků byly v Budějcích velmi oblíbené. Děti s rodiči se s nimi stejně jako s rybou na náměstí fotili.

Českobudějovickým vandalům leží umění ve městě v žaludku už nějakou dobu. V roce 2013 utrpělo škodu sousoší Humanoidi na Lannově třídě, která tvoří entrée největšímu budějckému bulváru. Jedné ze soch se tehdy vandal pokusil zapálit hlavu. V roce 2011 už umělcům došla trpělivost a uvažovali nad tím, že ve městě vystavují naposledy. Rovněž na Sokolském ostrově tehdy ničitelé veřejného prostoru zaútočili na sochu koně. Zbylé sochy Michala Gabriela byly poté ze Sokoláku odstraněny.

Vůbec k prvnímu útoku vandalů došlo už v roce 2008, kdy měl projekt Umění ve městě svou premiéru. Tehdy z Piaristického náměstí zmizely dvě sochy žab. Jako odpověď ničitelům vytvořili umělci nové sochy, které měly symbolizovat hrůznost vandalismu a chamtivosti.

Umění ve městě je sochařská výstava, která každý rok v létě po dobu čtyř měsíců v ulicích, parcích a na náměstích v Českých Budějovicích představuje sochy a výtvarné objekty současných, převážně českých sochařů. Autory soch jsou lidé napříč generacemi od čerstvých absolventů vysokých uměleckých škol, po již zvučná jména zavedených a známých výtvarníků.

Umění ve městě 2014

Čtvrtek, 12. června 2014, 15:05

Umění ve městě 2014
Umění ve městě 2014

Štítky vandalové, sokolák, sochy, socha, umění, České Budějovice, Michal Gabriel, Umění ve městě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčtí vandalové opět na scéně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.