Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějovický Budvar uvařil speciální pivo z čerstvého chmele

Pod dohledem sládka Budějovického Budvaru a zástupců chmelařské firmy ARIX byla včera v podvečer uvařena speciální várka piva s použitím čerstvých chmelových hlávek.

Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně a Budějovický Budvar bude letos zřejmě jediným českým pivovarem, který z čerstvého chmele uvaří pivo.

Použitý chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák - celkem 360 kilogramů - byl sklizen v úterý 3. září ráno na chmelnici Splav, která patří do slavné lokality Údolí Zlatého potoka v katastru chmelařské obce Blšany.

Dodavatelem chmele byla akciová společnost ARIX, která patří mezi přední české firmy na trhu s chmelem. Již kolem 16. hodiny byl načesaný chmel na varně Budějovického Budvaru přidán do speciální várky piva BUD Premier Select se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj.

„Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i všechna naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinového kotle ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným,“ říká Adam Brož, sládek Budějovického Budvaru.

V Budějovickém Budvaru bude z čerstvého chmele letos uvařena pouze jediná várka speciálního piva BUD Premier Select o objemu 400 hektolitrů hotového piva.

Pivo uvařené 3. září 2013 budou zákazníci moci ochutnat až ve druhé polovině března 2014, neboť doba zrání piva BUD je kolem 200 dnů. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic po celé republice v sudech o objemu 20 litrů.

Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé již vloni v srpnu. „V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás velmi příjemně překvapil a pivní fajnšmekři vypili celou várku během několika dnů. Proto letos tuto mimořádnou várku opakujeme,“ dodává Adam Brož.

Tisková zpráva

Štítky BUD Premier Select, čerstvé chmelové hlávky, Budějovický Budvar, pivo, chmel, ARIX a.s., alkohol, restaurace, pivovar, Blšany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Je hezké že jste upozornili na to že se začíná vařit, ovšem víc zajímavé by bylo, kdybyste časem dali vědět, kdy a kde bude možné tohle pivo ochutnat (ideálně dřív než ho v dotyčné hospodě vypijou).

Středa, 4. září 2013, 15:57Odpovědět

Budějovický Budvar uvařil speciální pivo z čerstvého chmele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.