Budějovický Budvar, n.p., se stal výhradním dovozcem cideru značky Somersby v České republice. Somersby je prémiovou značkou dánského koncernu Carlsberg Breweries.
Již v příštím týdnu se na pultech obchodů, v restauracích, trendy barech a hudebních klubech objeví první varianta tohoto nápoje – Apple Cider Somersby. Vyrábí se z kvašeného jablečného moštu a v jeho chuti i vůni jsou proto příjemně cítit čerstvá jablka. Je mírně perlivý, velmi osvěžující a určený primárně ke konzumaci v horkých letních měsících – proto se vždy podává na ledu.
Somersby Apple Cider obsahuje 4,5% alkoholu, patří tedy mezi takzvané polosuché cidery. Somersby oslovuje ženy i muže ve věku 25 až 34 let, kteří žijí městským životním stylem, tráví hodně volného času s přáteli, mají pozitivní myšlení a rádi experimentují.
„Zahájením prodeje Somersby vstupujeme do zcela nového segmentu trhu. V cideru vidíme značný obchodní potenciál, neboť využijeme aktuální trend rostoucí poptávky po nových a neobvyklých příchutích. Somersby nabízí zajímavou alternativu zejména ke sladovým alkoholickým nápojům. Věříme, že bude mít úspěch i u zákazníků, kterým z nějakých důvodů nevyhovuje hořká chuť klasického piva nebo ochucených nápojů na bázi pivních limonád. Zvláště v letních měsících ho budou vyhledávat i konzumenti vína kvůli výrazně nižšímu obsahu alkoholu,“ říká Ing. Martin Horejš, vedoucí tuzemského prodeje z Budějovického Budvaru.
Somersby Apple Cider se bude dodávat v lahvích i plechovkách o objemu 0,33 litru. K dostání bude jak v obchodních řetězcích (například Ahold, Globus, Makro, Terno, Tesco), tak v nezávislém maloobchodě i v gastronomii. Somersby se objeví i na některých hudebních festivalech (mimo jiné Basinfire Fest, Mighty Sounds). Doporučená pultová maloobchodní cena za láhev je stanovena na 24,90 Kč.
Kvalitní cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek. Obvykle se míchá z několika jablečných odrůd, aby byl dosažen vhodný poměr sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. Vylisovaný jablečný mošt kvasí v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení, která zajistí zachování aromatických látek v nápoji.
Poté se stáčí do lahví, v nichž může ještě probíhat dokvašování, takže cider zůstává jemně perlivý. V důsledku probíhajícího kvašení se na dně lahví může vytvářet zákal, který však není na závadu. Podle objemu alkoholu se cidery dělí na sladké (do 3% alkoholu), polosuché (3 až 5%) a suché (nad 5%).
Kvašený jablečný nápoj znali už v antice, řecky se nazýval „sikera“, latinsky „sicera“ a hebrejsky „šekar“. První středověké zprávy o výrobě cideru v Evropě pocházejí z doby Karla Velikého. První vědecký spis o výrobě cideru De vino et pomaceo vytvořil osobní lékař Karla IX. v roce 1588.
Cider je dnes velice populární v Evropě, především v její západní části. V anglicky mluvících zemích se nazývá „cider“, ve Francii „cidre“, ve Španělsku a Portugalsku „sidra“. V roce 2010 se v Evropě vypilo asi 15 milionů hektolitrů cideru. Jeho spotřeba od roku 2000 neustále roste – prodej se zvyšoval v průměru o tři procenta ročně a tento trend bude podle průzkumů trhu pokračovat i v příštích letech. V České republice je to nápoj zatím téměř neznámý.
Tisková informace
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.