Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budvar vyvezl nejvíce piva ve své historii

Budějovický Budvar vyvezl nejvíce piva ve své 117 let dlouhé historii, k zákazníkům v 58 státech ho putovalo 657 311 hektolitrů. Pivovar tak upevnil své postavení exportéra číslo dvě s podílem asi 20 procent na celkovém vývozu českého piva.

Budvaru klesl loni meziročně zisk o 7,1 procenta, na 222,64 milionu korun. Na nižší výsledek hospodaření proti roku 2011 ve finanční oblasti měl vliv především kurz české koruny.

Celkové tržby státního podniku loni vzrostly o pět procent na 2,158 miliardy korun. Pivovar uvařil 1,34 milionu hektolitrů piva, což je o 1,5 procenta meziročně více. Vyplývá to z výroční zprávy uveřejněné ve Sbírce listin.

Zároveň měl z tuzemských pivovarů největší podíl exportu na vlastním výstavu, a to 49 procent. Třeba lídr trhu Prazdroj, vyvezl loni 14 procent objemu svého výstavu.

{{banner143}}Hlavní značkou pro export zůstává Budweiser Budvar (včetně variant Budějovický a Czechvar).

Klíčovým teritoriem pro Budvar zůstává západní Evropa. Spotřeba piva tam sice dlouhodobě klesá, ale prodej českobudějovického piva se neustále zvyšuje. Například v Německu, které je nejdůležitější exportní zemí Budvaru, se prodalo nejvíce piva v historii.

Pivovar, jenž zaměstnává 612 lidí, loni investoval do modernizace 293 milionů korun. Primárně směřovaly do obchodní činnosti, logistiky, úspor energií a vybudování vlastní stáčírny piva do plechovek a pětilitrových soudků.

Zdroj: ČTK

Štítky Budějovický Budvar, pivovar, výroční zpráva, výsledek, hospodaření, zisk, vývoz, pivo, historie, Plzeňský Prazdroj, a. s., Německo, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar vyvezl nejvíce piva ve své historii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.