Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Cela na náměstí připomene politické vězně z dob KSČ

Provizorní vězeňskou celu uvidí lidé dnes od 16 hodin na budějckém náměstí Přemysla Otakara II. Ta má při protestním shromáždění na podporu aktivity Komunisté nepatří ke kormidlu připomenout politické vězně z dob minulého režimu.

„Lidé budou moci v cele podepsat petici proti účasti KSČM v krajské radě,“ uvedl student pedagogické fakulty Jihočeské univerzity a jeden z iniciátorů akce Šimon Heller.

Podle něj se shromáždění uskuteční formou happeningu. Na rozdíl od tří předchozích demonstrací proti vládnoucí koalici ČSSD s KSČM tentokrát půjde o jiný protest.

„Bude to přátelské setkání příznivců aktivity Komunisté nepatří ke kormidlu. Během zhruba hodinového programu vystoupí například zlínský písničkář Ziggy Horváth nebo výtvarník Jiří Máška, který drží už sedmnáct dní hladovku na protest proti koalici,“ uvedl Heller.

Razantnější však podle něj bude až další plánovaná demonstrace, která se na českobudějovickém náměstí uskuteční 26. ledna.

Čtvrteční happening je součástí Palachova týdne. Organizátoři tak odkazují na výročí úmrtí studenta Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 upálil na protest proti potlačování svobod po okupaci Československa sovětskou armádou.

Při Palachově týdnu se už od pondělí konaly protikomunistické protesty v Olomouci, Ústí nad Labem a Karlových Varech. Po Českých Budějovicích jsou ještě na programu akce ve Zlíně a v Praze.

Volby v Jihočeském kraji vloni v říjnu vyhrála ČSSD před KSČM. Zastupitelé na prvním zasedání zvolili radní pro školství komunistku, což vyvolalo první vlnu nevole části studentů a veřejnosti.

Ještě před zvolením radní učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha sepsal petici proti tomu, aby školství vedl zástupce KSČM. Dosud ji podepsalo přes 12 tisíc lidí. Žáci třeboňského gymnázia začali proti komunistické radní protestovat jako první, postupně se přidaly další školy.

Záhy vznikla petice, která podporuje současnou radní pro školství v Jihočeském kraji Vítězslavu Baborovou (KSČM). Na ní se objevilo přes šest tisíc podpisů.

Proti vládě ČSSD s KSČM protestují dobrovolníci štafetovou hladovkou, která začala 8. ledna a po 24 hodinách se v ní střídají jedinci, kteří po tu dobu nejedí.

Studenti současný stav ve vedení kraje označují za podvod na voliče. Podle nich sociální demokraté porušili takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, které zakazuje spolupráci ČSSD s jakýmikoliv extremistickými stranami, také s KSČM.

Zdroj: ČTK

Štítky Komunisté nepatří ke kormidlu, studentský happening, demonstrace, protest, koalice ČSSD a KSČM, KSČM, KSČ, ČSSD, petice, Šimon Heller, Palachův týden, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, školství, Jiří Máška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cela na náměstí připomene politické vězně z dob KSČ  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.