Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Češi proti Slovákům v soutěži o nejlepší halušky

Uplynulý týden byl v jihočeské metropoli ve znamení Dnů slovenské kultury. Čtrnáctý ročník přinesl kromě různých výstav, představení, přehlídek a koncertů také kulinářskou soutěž v Hotelu Budweis, a to ve vaření halušek s gastronomickým specialistou Petrem Stupkou.

Budějcká Drbna na kulinářské soutěži rozhodně chybět nemohla a nakonec si zábavnou akci i náležitě užila.

O tom, kdo uvaří lepší halušky, rozhodovala dvojčlenná porota složená z těch největších profesionálů - ochutnávačem byl šéfkuchař Clarion Congress Hotelu Peter Hoffmann a několikanásobný vítěz této haluškové soutěže, šéfkuchař Masných krámů Luděk Hauser.

O báječnou atmosféru se postarala Cimbalová ľudová hudba bratov Wimmerovcov, která do Českých Budějovic dorazila z Bratislavy.

V kuchyni se představily dva soutěžní týmy, na které dohlížel zmíněný mistr kuchař Petr Stupka, kterého můžete znát také jako moderátora pořadu Českého rozhlasu Kuchařské čarování Petra Stupky či z pořadu televize Prima Párty s kuchařem.

Jako první inspirační porci uvařil profík Petr Stupka a jeho halušky s houbami byly grandiózní. „Halušky jsou opravdu jednoduché. Je to vlastně kus brambor, které spojí vejce, mouka a trochu soli. Jsou vynikající v tom, že jakmile tenhle základ uvaříte, máte pak neomezené možnosti a bezmeznou inspiraci,“ sdělil Budějcké Drbně Petr Stupka.

„Jestliže k tomu přidáte trošku hub, bude to houbové a výborné. Pokud k tomu přidáte kus uzeného a trošku přikrájeného kvašeného zelí, opět máte vynikající pokrm. Moje teta dělá houbové, bez jakéhokoliv sýra, jen tam dá cibuli a houby. Já navíc přidávám ještě trochu brynzy,“ doplnil známý kuchař.

První degustační houbové halušky vznikly následovně a hlavně neuvěřitelně rychle - Petr na troše sádla zpěnil kmín, okořenil soupravou koření, která je jeho vlastním nápadem a produktem, dále vypekl slaninu, kterou osmahnul společně cibulí a poté přidal najemno nastrouhaný celer.

„Ten celer s cibulí, která byla lehce zesklovatělá, krásně zavoní a příjemně ochutí celé jídlo. Přidal jsem moji nejoblíbenější směs koření, kterou jsem sám vytvořil, takzvané Stupkovo jihočeské houbové koření. Jihočeské proto, že obsahuje 25 procent pravých hříbků ze Šumavy a Novohradských hor. Dále je v něm kořenová zelenina a malinko petržele,“ prozradil kuchařský specialista.

„Mohl bych tam přidat ještě smetanu nebo tu brynzu, ale schválně jsem ty halušky udělal jen takhle naturální,“ zmínil ještě Stupka. Všichni přítomní samozřejmě ochutnali a svoje talířky pak vracely pěkně ´vyleštěné´.

Poté se do vaření halušek pustil první soutěžní tým. Ten tvořili dva sympatičtí chlapíci ze Slovenska - Lubomír a jeho kolega Milan. Slováci zvolili velice jednoduchou recepturu.

Nepotřebovali nic víc než jen slaninu a klasickou slovenskou klobásu - žádná cibule, žádné houby, koření, celer ani výhonky nebo bylinky. Na halušky se použila studená brynza, tu soutěžící neroztápěli, dlabanec se pak podával s rozškvařeným špekem i s omastkem.

Přístup k haluškám u druhého týmu byl rozdílný, modernější, ale zároveň i tradiční. Honza a Jitka se drželi staré rady, která praví, že dobré halušky mají být třemi mastmi mazané, a tak použili tři druhy tuku. Pro oživení přidali spařený špenát a do rozpuštěné brynzy i zakysanou smetanu.

Pro všechny milovníky vaření byl čtvrteční podvečer v Hotelu Budweis fantastickým kulinářským zážitkem.

Chutné halušky, rady, tipy, inspirace, skvělá hudba, zábavné historky a tradiční ceny pro všechny soutěžící od města České Budějovice a Studia kulinář - takové byly letošní haluškové preteky.

Štítky Haluškové preteky, Hotel Budweis, Dny slovenské kultury, České Budějovice, halušky, soutěž, vaření, houby, koření, cibule, brynza, kuchař, celer, Peter Hoffmann, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi proti Slovákům v soutěži o nejlepší halušky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.