Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Církevní instituce chtějí po knihovně vrátit tisíce publikací

Minorité a františkáni požádali v rámci restitucí Jihočeskou vědeckou knihovnu o vydání téměř 14 tisíc svazků historických knih, většinou náboženské literatury. Majitelem svazků je ovšem Jihočeský kraj, který žádosti církevních institucí považuje za bezpředmětné.

Restituce se totiž vztahují jen na majetek státu, nikoliv krajů a obcí.

„Jihočeská vědecká knihovna má ve správě historických fondů přes 30 tisíc svazků,“ řekl její ředitel Ivo Kareš. Minorité a františkáni podali žádost o vydání historických knih už před několika měsíci. „To, o co nás řády žádají, tvoří docela významnou součást těchto historických fondů,“ dodal.

Podle zákona není Jihočeský kraj jako majitel knih povinen v církevních restitucích majetek vracet. To může jen stát. „V tomto duchu také Jihočeský kraj poslal řádům odpověď na žádost a zatím nemám informace o tom, že by celá událost pokročila někam dál,“ uvedl ředitel. Církve se v takových případech budou moci obrátit na soud.

Svazky Jihočeské vědecké knihovny, o které řády usilují, lze časově rozdělit na dvě poloviny. Jedna obsahuje publikace z 19. a 20. století, druhá se týká knih z doby do 18. století. Celkem sbírka Jihočeské vědecké knihovny obsahuje 1,3 milionu knih a publikací.

Jihočeská vědecká knihovna zahájila činnost v Českých Budějovicích v roce 1885. Nabízí publikace k půjčení na šesti místech ve městě. Jihočeská vědecká knihovna vloni v dubnu zahájila jako první v Česku půjčování e-knih se současnou produkcí českých nakladatelů on-line. Projekt připravila ve spolupráci s portálem eReading.cz.

Zdroj: ČTK

Štítky minorité, františkáni, Jihočeská vědecká knihovna, restituce, České Budějovice, knihovna, kniha, Jihočeský kraj, Církevní restituce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Církevní instituce chtějí po knihovně vrátit tisíce publikací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.