Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Díky apartmánům v Nové Peci ožije další kout Lipenska

Poté, co si investoři před lety vybrali pro své podnikatelské záměry Lipno nad Vltavou, začaly do obce u největší české přehradní nádrže plynout desítky milionů korun a poté i tisícovky turistů. Nyní přišla řada na opačný cíp Jihočeského moře a bránu do šumavského národního parku - Novou Pec.

Zatímco z Lipna je dnes srdce všech letních i zimních aktivit v okolí přehrady, čtyřicet kilometrů vzdálená Nová Pec rozhodně nemá ambice být stejně frekventovanou lokalitou. Bohatí podnikavci, kteří se tam rozhodli vložit své finanční prostředky, naopak mají za cíl zachovat genius loci původního místa, do kterého citlivě zasadí infrastrukturu a ubytovací kapacity odpovídající standardům.

„Nehodláme z naší obce udělat Disneyland. Díky volné výstavbě v chráněné krajinné oblasti chceme, aby si návštěvníci v Nové Peci užili klidnou, ale zároveň aktivní a bohatou dovolenou,“ potvrzuje starosta Nové Pece Jakub Koželuh, pro něhož je velmi důležitým aspektem potenciál zvýšení nabídky pracovních míst. Nezaměstnanost totiž způsobuje výrazný odliv tamních obyvatel.

Nová Pec je podle investorů dosud neobjevená lokalita, která čeká na svůj rozvoj. Nabízí cyklistické trasy či aktivity na in-line bruslích. Cesta do Stožce patří dokonce mezi nejlepší dráhy pro kolečkové brusle v Čechách. Hustá je rovněž tamní síť stop pro běžkové lyžování.

„Už dvanáct let se rozhoduje o tom, jestli bude lanovka na Hochficht, nebo ne. Jsem rád, že nyní přišel investor, který i přes tuto nejistotu chce zajistit kvalitní ubytovací kapacity i práci pro naše občany. Naším cílem proto bude zlepšení infrastruktury v podobě výstavby parkovišť, chodníků či sportovního areálu,“ říká Koželuh, jenž svůj post v čele obce na Prachaticku při nedávných volbách obhájil.

Služby musí fungovat po celý rok

Snahu oživit turistické dění v tomto nádherném zákoutí jižních Čech kvituje rovněž Martin Řezáč, ředitel Destinačního managementu Lipensko. „V Nové Peci, jak se lidově říká, nechcípl pes. Zájem turistů o tohle atraktivní místo je obrovský. Je tam krásná příroda, klid, národní park za dveřmi, pro trávení volného času v dolní části Lipenska tedy ideální místo. Důležité však je, že tam musí fungovat kvalitní služby celoročně, nejen dva měsíce,“ zmiňuje Řezáč a dodává, že Nová Pec může být nejbližší možnou nabídkou lůžek pro lyžařské centrum na Hochfichtu.

Zástupcem nizozemského investora, který se rozhodl probudit Novou Pec k životu díky projektu apartmánových domů Nova Lake Resort, je Adrianus Anthonius Coolbergen, Holanďan žijící už více než dvacet let v České republice. Stejný muž stojí také za vybudováním luxusních apartmánů Lipno Lake Resort, jednoho z jeho prvních projektů u nás, které si kromě cizinců v Lipně nad Vltavou oblíbili i Češi.

„Pamatuji si, že Lipno bylo před několika lety prvním projektem, který jsme chtěli realizovat, a téměř nikdo nám nevěřil. Nejprve se proti nám zvedla vlna odporu, ale když nyní přijedete na Lipno, zjistíte, že je plné Čechů, kteří tam jezdí jak v létě, tak v zimě. Mnoho místních obyvatel našlo zaměstnání v rámci aktivit napojených na cestovní ruch a rozvoj turismu podpořil i místní živnostníky,“ vysvětluje ředitel společnosti Sparcs Peter Antonissen.

Nyní však investoři hledali klidnější místo, které nabídne alternativu k rušnému Lipnu. „Ne každý hledá zázemí, kde je spousta lidí. Aniž by v tom hrála roli výstavba lanovky, rozhodli jsme se pro Novou Pec, která může přijmout další a nové klienty. Díky Nova Lake Resortu by mohly začít fungovat restaurace nebo sem přijít lidé s nápadem organizovat sportovní činnost, aby turisté nejezdili pouze na Hochficht, ale našli tady i jiné možnosti k trávení svého času,“ doplňuje Addy Coolbergen.

První apartmány budou k mání od prosince

Nova Lake Resort je komplex třech domů s 36 apartmány. Jedenáct z nich bude k pronájmu a následnému prodeji od 15. prosince letošního roku, další od roku 2015. Ceny apartmánů s podlahovou plochou mezi 48 až 88 metry čtverečními se pohybují od 2,3 do 2,8 milionu korun.

Budoucí majitel může svůj byt kdykoliv využívat pro vlastní rekreaci nebo ho nabídnout k dalšímu pronájmu. O ten se stará společnost Sparcs, která zároveň pečuje o údržbu nemovitosti. Apartmány jsou vybaveny stejným nábytkem, aby jejich údržba byla co možná nejjednodušší. „Český klient se chová jako Holanďan. Nechce sekat trávu, větrat a nastavovat topení, když tam zrovna není. Svůj dům nebo apartmán si prostě přijede užívat,“ přidává svou zkušenost Coolbergen.

Budovy byly postaveny před několika lety společností Levita, ta ale nebyla schopna bance splácet osmdesátimilionový úvěr a spadla do konkurzu. Na koupi objektů se Addy Coolbergen vloni dohodl se správcem konkurzní podstaty a letos květnu je převzal do svého vlastnictví. Včetně rekonstrukce celková investice činí 40 milionů korun.

„Velký potenciál vidíme zejména v hostech z Německa. Každá rodina nemá tolik peněz, aby jela lyžovat do Rakouska, tudíž je Česká republika pro ni výhodnou alternativou. A kdo si nebude moci dovolit ubytování v Lipně nad Vltavou, nabídneme mu levnější apartmány v Nové Peci,“ zmínil duchovní otec projektu Nova Lake Resort Addy Coolbergen a zároveň nevyloučil, že by se v příštích letech nebránil dalším investicím do této oblasti česko-rakousko-německého pomezí, avšak už v rámci jiného projektu.

Štítky Nova Lake Resort, Nová Pec, apartmány, pronájem, prodej, Lipno, dovolená, rekreace, lyžování, jižní Čechy, byt, investor, Lipno nad Vltavou, Vodní nádrž Lipno, projekt, Národní park Šumava, Česko, Martin Řezáč, TV Nova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky apartmánům v Nové Peci ožije další kout Lipenska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.