Již po osmé se v závěru minulého týdne na Výstavišti v Českých Budějovicích konala akce lákající nejen profesionální kuchaře, ale také laickou veřejnost, aby ochutnala pokrmy z celého světa a přiučila se třeba nějakým dovednostem z oboru vaření. Řeč je o tradičním podzimním Gastrofestu.
Gastrofest navštěvuje v průměru 16 tisíc lidí. Okolo šedesáti procent to jsou odborníci a kuchaři, zbytek tvoří laická veřejnost, která se na festivalu dobrého jídla a pití přiučí jednak jak lépe vařit, ale také dostane možnost ochutnat pokrmy ze zebry, krokodýla, klokana a dalších exotických zvířat.
Pro odvážlivce letos vystavovatelé připravili smažené kobylky se zeleninou, tradiční italskou pizzu zase přichystal sám italský šéfkuchař.
Festival provázelo setkání kuchařů z dvaadvaceti států světa. Ti ukazovali návštěvníkům jídla typická pro jejich zemi, a tak si každý mohl přijít na své.
Letošní ročník se rovněž nesl v duchu nového českého rekordu v podobě obří homole, kterou účastníci vytvořili z více jak dvou tisíc švestkových knedlíků.
Na festival se lidé mohli dostat ve čtvrtek, pátek a také během soboty. Každý den pavilony T a Z praskaly ve švech a lidé si pokrmy pochvalovali.
Jediné, co Budějckou Drbnu opět po roce mrzelo, byl výskyt stánků se zbožím, které nemá s gastronomií nic společného. Máme na mysli výstavu automobilů, prodej kožešin a tak dále.
Na druhou stranu je pěkné, že se do výstavy opět přidaly i střední odborné školy, které svým žákům umožnily „zavařit si“ i na takto velkém festivalu a naučily je tak něčemu novému.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.